Driedimensionale reconstructie van supernovarestant Cas A

Wetenschappers hebben een driedimensionale reconstructie gemaakt van het supernovarestant Cassiopeia A. De reconstructie is gemaakt aan de hand van data van het Chandra röntgenobservatorium, de Spitzer ruimtetelescoop en twee aardse telescopen: NOAO’s vier meter telescoop op de berg Kitt Peak en de Michigan-Dartmouth-MIT 2,4 meter telescoop.

Het onderstaande filmpje begint met de artistieke impressie van een neutronenster. Het meeste materiaal in de visualisatie is ‘afval’, afkomstig van de supernova-explosie. Cassiopeia A is namelijk het restant van een explosie, die 330 jaar geleden plaatsvond.

De groene gebieden bestaan voornamelijk uit ijzer. Het gele gebied is een combinatie van argon en silicium. In het rood is het koude gas zichtbaar. Tenslotte onthullen de blauwe flarden de buitenste schokgolf.

Om de driedimensionale reconstructie te maken, gebruikten wetenschappers het Dopplereffect om de locaties en snelheden van bepaalde schokgolven en gaswolken te achterhalen. Licht van materiaal dat richting de aarde beweegt heeft namelijk een kortere golflengte dan licht van materiaal dat van de aarde af beweegt.

“Voor het eerst zien we een supernovarestant vanuit een buitenaards perspectief”, vertelt astronoom Armin Rest van de Harvard universiteit. “Dezelfde gebeurtenis ziet er vanuit verschillende plekken in het Melkwegstelsel anders uit. Net zoals spiegels in een paskamer een bepaalde outfit van verschillende kanten laten zien.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd