Drijvende stad: de dobberende oplossing voor ruimtegebrek?

drijf

De wereldbevolking groeit. En al die mensen hebben een woonplek nodig. Tegelijkertijd is er ook meer land nodig om voedsel te verbouwen. Waar gaan we mensen in de toekomst dan huisvesten? Wat dacht u van in een drijvende stad?

Een Londens ontwerpbureau heeft nu zo’n stad ontworpen. De stad zou grotendeels zelfvoorzienend moeten zijn. Daartoe is er ruimte gemaakt voor het verbouwen van voedsel en houden van vee. Ook wekt de stad zijn eigen energie op met behulp van de getijden. De bewoners van de stad moeten zich voornamelijk met elektrische voertuigen en onderzeeërs voortbewegen, waardoor de luchtvervuiling beperkt wordt.

Afbeeldingen: ATDesignoffice.
Afbeeldingen: ATDesignoffice.

Het is de bedoeling dat de stad uit verschillende modules bestaat. Die modules kunnen op het land gefabriceerd worden en hoeven vervolgens op zee enkel in elkaar ‘geklikt’ te worden. De verschillende delen kunnen horizontaal aan elkaar worden vastgemaakt, maar ze kunnen ook worden opgestapeld. Een deel van de stad zal zich dan onder water bevinden. Een verticale tuin en een soort ‘schoorsteen’ in het midden van de onderzeese stad voorziet de bewoners van een ‘natuurlijk ventilatiesysteem’.

Het ontwerp is gemaakt in opdracht van een groot Chinees constructiebedrijf dat al wel vaker indrukwekkende ideeën werkelijkheid liet worden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Hong Kong-Zhuhai-Macao-Brug. Een ongeveer vijftig kilometer lange brug die momenteel in aanbouw is. Natuurlijk is het allemaal geen garantie dat de drijvende stad werkelijkheid wordt. Maar erover dromen is al leuk!

Bronmateriaal

"ATDesignoffice release design for the Floating City" - ATdesignoffice.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd