Drone brengt schade na rampen in kaart

drone

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een drone ontwikkeld die de schade kan inventariseren na een ramp. De drone – die uitgerust is met een normale camera – verzamelt gegevens die satellieten of sensoren in gebouwen niet kunnen vergaren.

Het is van groot belang dat kort na een ramp de schade geïnventariseerd wordt. Met name de schade aan gebouwen en wegen die van groot belang zijn voor hulpverleners, moet zo snel mogelijk worden vastgesteld. Nu gebeurt dat met behulp van inspecteurs of satellietgegevens. Maar dat heeft zo zijn beperkingen: er zijn maar weinig ervaren inspecteurs en de methode is tijdrovend. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben daarom iets anders bedacht: een inspecterende drone.

Drone
De drone beschikt over een doodgewone camera en is ontwikkeld om de buitenkant van gebouwen te inspecteren. “We gebruiken een op afstand bestuurbare multicopter met zes rotoren,” vertelt onderzoeker Norman Kerle. “Deze maakt enorm veel foto’s die we samenvoegen tot een 3D-puntenwolk. Hieruit lezen we geometrische informatie af. Dit beeld is zo gedetailleerd dat je kleine scheuren, gaten, scheve muren en puin kunt herkennen. Met sensoren in gebouwen of satellieten lukt dit niet.” De drone kan zelfs ‘onzichtbare’ schade zichtbaar maken. “Zoals verschuiving of scheefzakken van muren over vervormingen van het dak. Bij een aardbeving kan dit soort schade ervoor zorgen dat een gebouw bij naschokken instort.”

Efficiënt
De drone is een stuk sneller, goedkoper, objectiever en efficiënter dan satellieten of inspecteurs. “Met satellieten zie je alleen het dak van het gebouw, als inspecteur zie je het gebouw alleen vanaf de grond en met de drone zie je de gehele buitenkant inclusief het dak.” Zo kan sneller worden geconstateerd dat een gebouw veilig of juist onveilig is en welke gebouwen wel of niet geschikt zijn om bijvoorbeeld slachtoffers van de ramp op te vangen. Ook kan gemakkelijker worden vastgesteld waar een gebouw beschadigd is geraakt en wat er exact moet gebeuren om het gebouw te repareren.

De onderzoekers hebben hun drone inmiddels getest in Italië. Ze lieten de drone foto’s maken van gebouwen die door toedoen van een beving beschadigd waren geraakt. “We kwamen tot een gedetailleerd driedimensionaal geometrisch informatiemodel waaruit we heel gedetailleerd schade kunnen aflezen.” Momenteel werken de onderzoekers aan een vervolg van hun studie: ze willen algoritmes ontwikkelen die nauwgezet kunnen vertellen welke delen van een gebouw veilig zijn.

Bronmateriaal

"Schade bij rampen inventariseren met een drone" - UTwente.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de Universiteit Twente.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd