Drone gaat één miljard bomen per jaar planten

ontbossing

Ook drones gaan nu de strijd aan met ontbossing. Het is de bedoeling dat ze per jaar één miljard bomen gaan planten.

Ontbossing is een serieus probleem. Uit recent onderzoek blijkt dat de aarde sinds 1990 ongeveer drie procent van haar bossen is kwijtgeraakt. Dat ontbossen zo snel gaat, komt mede doordat we er steeds handiger in zijn geworden. Vroeger kapten mensen met een bijl bomen om; daarna werden kettingzagen gebruikt en nu worden bomen met behulp van tractoren geveld.

De door drones geplante bomen worden ook daarna nog vanuit de lucht gemonitord. Afbeelding: BioCarbonEngineering.
De door drones geplante bomen worden ook daarna nog vanuit de lucht gemonitord. Afbeelding: BioCarbonEngineering.
Drones
Door toedoen van technologie is ontbossen gemakkelijker dan ooit. Die bossen vervolgens herstellen, is een stuk lastiger. Maar misschien moeten we daarvoor ook een beroep doen op de technologie, zo stelt een Engelse start-up voor. Het wil per jaar één miljard bomen gaan planten met behulp van drones.

Algoritme
Momenteel zijn er verschillende manieren om op grote schaal bomen te planten. Zo kun je met de hand zaaien. Maar dat gaat traag, is arbeidsintensief en duur. Een andere optie is de zaden middels de lucht verspreiden. Maar dat resulteert weer in relatief weinig bomen; omdat lang niet elk zaadje in vruchtbare grond belandt. Kortom: het moet anders. Het bedrijf stelt daarom voor om een drone in te zetten om een gebied dat van bomen voorzien moet worden, in kaart te brengen. Op basis van die gegevens wordt met behulp van een algoritme vastgesteld waar de bomen moeten komen. Vervolgens zorgt een andere drone ervoor dat reeds ontkiemde zaden op de meest geschikte plekken in dat gebied worden afgezet. Die geplante zaden worden in de periode daarna met behulp van drones gemonitord, zodat de gezondheid van het ecosysteem in de gaten kan worden gehouden en het ecosysteem indien nodig een handje geholpen kan worden (bijvoorbeeld door nog meer bomen te planten).

Het is een geautomatiseerd systeem dat weinig arbeidsintensief is en dus relatief weinig kosten met zich meebrengt. En omdat het op zo’n grote schaal kan worden ingezet – per jaar moet een drone 1 miljard bomen kunnen planten – is het mogelijk wereldwijd een verschil te maken, zo verwacht het bedrijf. “Vernietiging van bossen wereldwijd voor het verkrijgen van timmerhout, door mijnbouw, landbouw en uitbreiding van steden zorgt er jaarlijks voor dat 26 miljard bomen verloren gaan,” zo is op de site van de start-up te lezen. “Wij geloven dat we ontbossing op industriële schaal het best te lijf kunnen gaan met behulp van de laatste geautomatiseerde technologieën.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd