Een drone hacken en laten crashen is verrassend eenvoudig

Het is heel gemakkelijk om ervoor te zorgen dat een drone niet meer naar zijn rechtmatige eigenaar luistert, zo tonen Amerikaanse onderzoekers aan.

Drones gaan momenteel als warme broodjes over de toonbank. En dus maken leveranciers haast met het op de markt brengen van hun drones. Maar dat heeft een keerzijde, zo zeggen Amerikaanse onderzoekers. “Je ziet het met veel nieuwe technologieën,” stelt onderzoeker Lanier A. Watkins. “Aan veiligheid wordt vaak pas achteraf gedacht.” En dat is ook met de productie van drones zo. “Wij laten zien dat de technologie in deze drones zeer kwetsbaar is voor hackers.”

Drie manieren
Watkins en zijn studenten tonen aan dat een in de VS veelverkochte drone op maar liefst drie verschillende manieren heel gemakkelijk te hacken valt. Het enige wat je nodig hebt, is een laptop en een ‘exploit’. “Een exploit is een stukje software dat zich richt op een computer of apparaat met als doel gebruik te maken van een programmeerfoutje of andere storing in het apparaat,” vertelt student Michael Hooper.

Ongecontroleerde landing
Tijdens de eerste succesvolle hackpoging ‘bombardeerden’ de onderzoekers een in de VS veel verkochte drone met 1000 verzoeken om een draadloze verbinding te maken. Die verzoeken volgden elkaar rap op en zorgden ervoor dat het de centrale besturingseenheid te veel werd. Het resultaat: de drone landde ongecontroleerd.

Crash
Tijdens een tweede poging de drone gekke dingen te laten doen, stuurden de onderzoekers een uitzonderlijk groot datapakket naar de drone. Het resultaat: de drone crashte. En ook een derde hackpoging resulteerde in een noodlanding van de drone.

Kwetsbaar
“We vonden drie punten waarop de drone echt kwetbaar was en wel zo kwetsbaar dat we er een exploit voor konden bouwen,” vertelt Watkins. “We laten hier zien dat iemand niet alleen vanaf een afstandje de drone kan dwingen om te landen, maar de drone ook van een afstandje in de eigen tuin kan laten crashen om de drone te stelen.”

De onderzoekers hebben de onderzoeksresultaten eerder dit jaar al naar de producent van de drone gestuurd. Deze heeft nog niet gereageerd. Momenteel kijken de onderzoekers of ze ook drones uit een hoger prijssegment gemakkelijk kunnen hacken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd