Dubbele helix van DNA voor het eerst gefotografeerd

Italiaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om de wereldberoemde dubbele helix die in ons allen zit, waar te nemen en te fotograferen. Ze gebruikten daarvoor een elektronenmicroscoop.

Wie aan DNA denkt, denkt waarschijnlijk direct aan die beroemde dubbele helix. In 1953 stelden wetenschappers de structuur van DNA vast. Ze gebruikten hun kennis van moleculen en een techniek die bekend staat als röntgenkristallografie om de helix in kaart te brengen. Het direct waarnemen van de structuur van DNA was er in die tijd nog niet bij.

Maar Italiaanse onderzoekers laten zien dat dat nu wel tot de mogelijkheden behoort. Met behulp van een elektronenmicroscoop bestudeerden ze de structuur van DNA en op de beelden is de dubbele helix goed te onderscheiden.

Dat melden de onderzoekers zelf in het blad Nanoletters. Het mag toch wel een voorzichtige doorbraak worden genoemd: nu het mogelijk is DNA van zo dichtbij te bekijken, wordt het ook mogelijk om te zien hoe DNA op verschillende moleculen reageert.

De dubbele helix. Foto: Enzo di Fabrizio.

Bronmateriaal

"Direct Imaging of DNA Fibers: The Visage of Double Helix" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Geoff Hutchison (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd