Duif en helikopter: zoek de verschillen

Wanneer een duif een rondje moet draaien, gebruikt hij dezelfde aerodynamische krachten als een helikopter, zo blijkt.

Wetenschappers bestudeerden duiven in een parkeergarage. Ze lieten de dieren rondvliegen en maakten met supersnelle camera’s beelden van hun bewegingen. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de bewegingen die de dieren maakten wanneer ze een draai moesten maken.

Kracht
Aan de hand van de beelden konden de onderzoekers achterhalen welke krachten de duiven bij het maken van een bocht inzetten. De richting van de krachten die de duiven tijdens het vliegen opwekten, bleek amper te veranderen. Ook niet tijdens een draai. Om zo’n bochtje toch te kunnen maken, moest de duif door heel snel met zijn vleugels te bewegen zijn hele lichaam omdraaien.

WIST U DAT?

…stadse duiven gulle mensen herkennen?

Lijf
Daarmee zijn er nogal wat overeenkomsten tussen een duif en een helikopter. Een helikopter moet namelijk ook zijn ‘lichaam’ inzetten om iets te bereiken. Als een helikopter sneller wil, moet de neus bijvoorbeeld iets zakken.

Het is onduidelijk of alle vliegende dieren op deze manier draaien. Het volledige onderzoek is verschenen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

"Pigeons are more living helicopters than flying rats" - Newscientist.com
"ScienceShot: Whirlybirds" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door S.A.Combes (via Newscientist.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd