Duitsers komen met bezemwagen voor in de ruimte

De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR gaat bezemwagens voor in de ruimte ontwikkelen. De bezemwagens gaan op drift geraakte satellieten opsporen, indien mogelijk herstellen of van nieuwe brandstof voorzien.

En wanneer satellieten echt niet meer te repareren zijn, zorgt het paradepaardje van de Duitsers ervoor dat de satelliet geen problemen gaat veroorzaken. Heel concreet betekent dat dat de bezemwagen de satelliet vastgrijpt en vervolgens gecontroleerd in de atmosfeer van de aarde laat verbranden. Zo wordt voorkomen dat de satelliet op aarde neerstort of toekomstige ruimtemissies letterlijk in de weg zit door ongecontroleerd in een baan om de aarde te blijven zweven.

DEOS
De bezemwagen van de Duitsers heeft vooralsnog de naam DEOS gekregen. Dat staat voor Deutsche Orbitale Servicing Mission. Vorige week werden de nodige contracten getekend en daarmee gaat DEOS nu de ontwerpfase in. Naar verwachting duurt deze fase ongeveer een jaar. Daarna kan gestart worden met de bouw van de hardware.

WIST U DAT…

Lastig
De Duitse ruimtevaartorganisatie krijgt ongetwijfeld nog een hele dobber aan het ontwikkelen van de bezemwagen. De bezemwagen moet kapotte satellieten kunnen opsporen. Ook moet deze satellieten (die met grote snelheid in een baan om de aarde bewegen) kunnen vastgrijpen om deze te repareren of van brandstof te voorzien. Hoe lang het gaat duren voor de bezemwagen echt de ruimte in gaat, is nog onbekend. Maar het kan nog wel even duren. Na de ontwerpfase en het ontwikkelen van de hardware, zullen eerst ook de nodige experimenten moeten plaatsvinden alvorens DEOS echt aan de slag kan gaan.

Het initiatief van de Duitsers is zeker geen overbodige luxe. De hoeveelheid kapotte satellieten in een baan om de aarde neemt toe. En al dat ruimteafval brengt risico’s met zich mee. Zo stortten nu al regelmatig kapotte satellieten en sondes op aarde neer en moet het ISS regelmatig uitwijken voor rondvliegend afval. Ook toekomstige ruimtemissies lopen gevaar door het ruimteafval: alvorens sondes zich in de ruimte kunnen begeven, moeten ze eerst zonder kleerscheuren door al het ruimteafval heenbewegen. De Duitsers zijn overigens niet de enigen die zich om het ruimteafval bekommeren. Ook Zwitserland werkt aan een vuilniswagen voor in de ruimte: CleanSpaceOne.

Bronmateriaal

"Capturing defective satellites in space – DLR awards contract to Astrium" - DLR.de
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van DLR.de.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd