Echo onthult hoe embryo van de reuzenmanta ademt

De foetus moet het zonder navelstreng en placenta stellen. Hoe krijgt deze dan toch zuurstof en voedingsstoffen binnen? Een echo biedt antwoorden.

De reuzenmanta is bijzonder indrukwekkend. Met een breedte van een meter of zeven en een lengte van vier meter zult u de rog niet zo snel over het hoofd zien. Toch weten we heel weinig over de reuzenmanta. Eén van de grootste mysteries die het dier omringt, is die van de zwangerschap. Een reuzenmanta is levendbarend, maar heeft geen placenta of navelstreng. Hoe krijgt het jong dan voedingsstoffen en zuurstof binnen?

Echo
Een nieuw onderzoek beantwoordt die vraag. Onderzoekers van het Okinawa Churaumi Aquarium in Japan bestudeerden een zwangere reuzenmanta. Het dier was ongeveer 3,80 meter breed en woog een slordige 400 kilo. De onderzoekers maakten een echo en daarop is duidelijk te zien hoe de foetus de mond herhaaldelijk opent en sluit. De foetus ‘ademde’ vloeistoffen die zich in de baarmoeder ophielden in en haalde daar zuurstof uit.

De reuzenmanta ondergaat een echo. Foto: Biology Letters / doi: 10.1098/rsbl.2012.0288.

Verandering
Zodra de foetus ter wereld komt, verandert dat. Dan gaat het jong zuurstof uit het water halen. “De snelle afname van de grootte van het ademhalingsgat van jonge reuzenmanta’s kan wel eens het gevolg zijn van deze verandering in ademhaling,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Biology Letters.

De wijze waarop de jonge reuzenmanta in de baarmoeder aan zuurstof komt, is vergelijkbaar met die van andere roggen die eieren leggen. Embryo’s van deze roggen halen zuurstof uit het water in het eikapsel.

Bronmateriaal

"Live-bearing manta ray: how the embryo acquires oxygen without placenta and umbilical cord" - Biology Letters
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nick and Isabelle, Kona Hawaii / Steve Dunleavy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd