Echolocatie-apps weer een stap dichterbij

echolocatie

Stel, u staat in het Rijksmuseum en zoekt de Nachtwacht. Toevallig zijn de bordjes weggehaald. Hoe weet u waar u moet zijn? In de toekomst vormt dit geen probleem, want dan zijn alle telefoons uitgerust met een echolocatie-functie. De introductie van deze functie is nu een stuk dichterbij gekomen dankzij de wetenschap.

De wetenschappers schrijven in het wetenschappelijke blad PNAS dat de vorm van een ruimte gemakkelijk in kaart kan worden gebracht door goed te luisteren naar de teruggekaatste echo’s. Het team plaatste vier microfoons in een kamer en slaagde er vervolgens in om een 3D-model te bouwen.

Dierenwereld
Echolocatie wordt in de dierenwereld al volop gebruikt. Zo gebruikt een vleermuis echo’s om hun omgeving te zien. Ook dolfijnen en sommige walvissen gebruiken echolocatie om prooien te vangen. Een dolfijn maakt klikgeluiden en ontvangt deze vervolgens als echo’s via zijn onderkaak.

Ook het computeralgoritme van de wetenschappers maakt een eigen geluidje om een ruimte in kaart te brengen. Het computeralgoritme analyseert de tijd waarop een echo terugkomt en kan vervolgens de kamer visualiseren. Iedere microfoon luistert niet alleen naar de echo’s, maar ook naar ander omgevingsgeluid om de ruimte te bepalen. Het resultaat: een 3D-kaart van een kamer met afwijkingen die niet groter zijn dan enkele millimeters!

Wist u dat…

…het deel van het brein waarmee wij visuele prikkels verwerken, door blinde mensen gebruikt kan worden om zich met behulp van echolocatie een beeld te vormen van de grootte, vorm en locatie van objecten.

Navigatie binnenshuis
Echolocatie kan toegepast worden om een soort navigatiesysteem voor gebouwen te ontwikkelen. Denk aan musea, supermarkten, winkelcentra en kantoren. Straks is de Appie-applicatie van AH uitgerust met een boodschappenvinder. Echolocatie verslaat hiermee GPS, dat gebruikt wordt in autonavigatiesystemen. GPS is niet nauwkeurig genoeg en heeft een verminderd bereik in gebouwen.

Meer toepassingen
Maar het gaat nog veel verder! Het computeralgoritme kan ingezet worden om te controleren of een concertzaal de juiste akoestiek heeft. Een ander voorbeeld: het computeralgoritme kan een misdaad oplossen. Door te luisteren naar een geluidsopname kan het algoritme de exacte locatie van de misdaad vaststellen. Heeft u nog meer goede ideeën? Plaats een reactie onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd