Een klein sneetje kan al een tumor veroorzaken

Een klein sneetje is voldoende om slapende kankercellen wakker te schudden. Hierdoor veranderen de genetische mutaties in gevaarlijke tumoren. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Californië. Sunny Wong en haar collega’s experimenteerden met genetisch aangepaste muizen om te zien of een snee voor tumoren kan zorgen.

De muizen werden voor het experiment genetisch aangepast met een kankergen. Vervolgens sneden de wetenschappers sommige muizen wel en andere muizen niet. Alleen de gewonde muizen kregen tumoren. Opvallend genoeg ontstonden de tumoren bij alle muizen dichtbij de wond.

Wong denkt dat slapende kankercellen plotseling wakker kunnen worden door een bepaalde gebeurtenis, zoals straling of een grote hoeveelheid mutaties. Hierdoor klonteren ze samen en vormen ze een tumor. “In dit geval vormen de kankercellen tumoren door een snede”, zegt Wong.

Michael Kasper van de Duitse Dresden universiteit is onder de indruk van het onderzoek. “Dit is een duidelijk paper, dat meer licht laat schijnen op de relatie tussen het genezen van een wond en de ontwikkeling van kanker.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd