Een middagdutje maakt een mens slimmer

Een dutje doen is niet alleen goed voor het hart, maar ook voor de hersenen. Uit een onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat mensen na een dutje beter in staat zijn om dingen te onthouden. Wie moet leren voor een belangrijke toets doet er dus goed aan om voor het leren even te slapen, want dan is hij of zij beter in staat om de kennis te absorberen.

Professor Matthew Walker en zijn collega’s schakelden 44 vrijwilligers in. De 27 vrouwen en 17 mannen werden uitgenodigd in het slaaplaboratorium rond 12:00 uur ‘s middags. De vrijwilligers moesten 100 namen en gezichten onthouden. Daarna werden zij getest.

De helft van de groep mocht tussen 14:00 uur en 15:40 uur een dutje doen. De andere helft van de groep bleef in deze periode wakker.

Om 18:00 uur werden de vrijwilligers uitgenodigd om opnieuw 100 namen en gezichten te onthouden en vervolgens wederom een test in te vullen. De proefpersonen die niet sliepen presteerden twaalf procent slechter dan ‘s ochtends. De proefpersonen die een middagdutje hadden gedaan presteerden tien procent beter. Het verschil tussen de twee groepen bedroeg zo’n twintig procent.

Boost
De onderzoekers toonden met het onderzoek aan dat een dutje het brein een boost geeft. Daarnaast neemt de mogelijkheid om kennis op te nemen in de loop van de dag geleidelijk af. Vooral wanneer iemand besluit om ‘s avonds te leren, dan gaat die persoon dat veel slechter af dan ‘s ochtends. Of deze persoon moet een paar uur voor het leren een dutje doen van circa anderhalf uur.

Lege hippocampus
De wetenschappers vermoeden dat informatie tijdens een dutje van de hippocampus (waar herinneringen worden gemaakt) naar de prefrontale kwam (lange termijn geheugen) verhuist. Hierdoor wordt de hippocampus geleegd en is een persoon klaar om nieuwe herinneringen op te slaan.

Bronmateriaal

"Why Naps Make You Smarter" - LiveScience.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd