Een nieuwe manier om het heelal in kaart te brengen

Op dit moment gebruiken kosmologen hun ogen om sterrenstelsels te zien. Helaas zijn sterrenstelsels op een afstand van vijf miljard lichtjaar te zwak om te onderzoeken. Maar niet voor lang! Een nieuwe techniek zorgt ervoor dat kosmologen in de toekomst verfijnde kaarten van het heelal kunnen maken.

De nieuwe techniek gebruikt geen licht, maar radiogolven om het heelal te observeren. Het is belangrijk dat deze radiogolven een zekere roodverschuiving vertonen (21 centimeter om precies te zijn), want hierdoor weten wetenschappers dat ze zijn uitgestoten door waterstofatomen in gaswolken in verre sterrenstelsels.

De techniek maakt het mogelijk om sterrenstelsels te zien die verder dan vijf miljard lichtjaar verwijderd zijn. Het opsporen van verre sterrenstelsels op een afstand van twaalf miljard lichtjaar wordt een stuk makkelijker dankzij de radiogolftechniek.

Wetenschappers beweren dat de nieuwe techniek zorgt voor kaarten die 500 keer gedetailleerder zijn dan hedendaagse kaarten van het heelal.

Een radiotelescoop die geoptimaliseerd is om met deze techniek het heelal in kaart te brengen, kost volgens wetenschappers van de Harvard universiteit slechts 20 miljoen dollar. In vergelijking met andere ruimtetelescopen is dat zeer goedkoop. Eén ding is zeker: deze techniek belooft veel voor de toekomst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd