Een record: verkenners dalen 2196 meter onder aardoppervlak af

Een internationaal team van ontdekkingsreizigers heeft een indrukwekkend record gebroken. De verkenners doken de Kroebera-Voronia-grot in en daalden daar 2196 meter onder het aardoppervlak af. Dat is vijf meter dieper dan het vorige record.

De Kroebera-Voronia-grot wordt ook wel de Mount Everest onder de grotten genoemd. De grot bevindt zich in het zuiden van Rusland, nabij de Zwarte Zee.

Records
De verkenners, afkomstig uit negen landen, waaronder Israël, Rusland, Spanje en Groot-Brittannië, hadden met hun bezoek aan de grot een duidelijk doel voor ogen. Ze wilden records breken. En dat is gelukt. Ze begaven zich op een diepte van zo’n 2196 meter en dat is vijf meter dieper dan het oude record. Maar er werden nog meer records gebroken: zo bleef de Israëlische verkenner Leonid Fagin 24 dagen op rij in de grot. Nog nooit bleef een Israëlische verkenner zo lang in een grot. Ook hadden de verkenners een primeur: ze begaven zich op een diepte van 2080 meter en dat zonder technische hulpmiddelen om te duiken. En dat is voor het eerst.

Diep

De Krubera-Voronya is bijzonder diep. Hoe kan de grot ooit zo’n diepte hebben bereikt? Wetenschappers weten het niet zeker, maar ze vermoeden dat het alles te maken heeft met de Zwarte Zee. In het verleden zou de grot wellicht verbonden zijn geweest met dit water.

Risico
De recordbrekende missie van de verkenners was niet zonder gevaar. Met behulp van touwen daalden ze af. En hoe dieper ze kwamen, hoe lastiger het werd. Zo moest er bijvoorbeeld door ijskoud water (met een temperatuur van zo’n 2 graden Celsius) worden gedoken om het diepste deel van de grot te bereiken. Ook kregen de verkenners in de grot onverwacht te maken met een overstroming, waardoor een aantal van hen gedurende 30 uur geen contact met de buitenwereld had.

Maar het was het uiteindelijk allemaal waard, want wat de verkenners – veel van hen zijn tevens wetenschappers – hebben gedaan, is bijzonder belangrijk. “Je moet bedenken dat grotten de laatste plaats op aarde zijn waar het nog steeds mogelijk is om als eerste mens een onverkend gebied te betreden,” benadrukt onderzoeker Amos Frumkin van de Hebreeuwse universiteit. “Het doel van het verkennen van grotten is in eerste instantie het begrijpen van de grot, het ondergrondse watersysteem, de geologische ontwikkeling en het oude klimaat van de aarde.”

Bronmateriaal

"Israeli cave explorers return from record-breaking expedition in Abkhazia of ‘Everest of the caves’" - Huji.ac.il
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hebrew University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd