Eén van de beste kunstmatig intelligente systemen blijkt net zo slim als vierjarig kind

vierjarige

Wetenschappers hebben het IQ van één van de beste kunstmatig intelligente systemen getest. En wat blijkt? Het systeem is ongeveer net zo intelligent als de gemiddelde vierjarige.

De onderzoekers lieten een IQ-test voor kleuters los op het door MIT ontwikkelde ConceptNet 4 (de voorloper van ConceptNet 5). ConceptNet is een semantisch netwerk. Het systeem heeft niet alleen kennis in huis, maar kan ook verbanden leggen. En daarmee stelt het systeem computers in staat om vragen te beantwoorden, efficiënter te zoeken naar informatie en – ook niet onbelangrijk – mensen en hun doelen beter te begrijpen.

Vierjarige
Op papier klinkt het allemaal prachtig. Maar hoe intelligent is deze vorm van kunstmatige intelligentie nu echt? Onderzoekers van de universiteit van Illinois namen de proef op de som. Ze legden het systeem de verbale delen van een IQ-test voor jonge kinderen voor. Uit het onderzoek blijkt dat het systeem over het algemeen gezien net zo slim is als een vierjarig kind. Maar: in tegenstelling tot een vierjarig kind scoorde het systeem niet op alle onderdelen ongeveer even goed. Sterker nog: op sommige onderdelen blonk het systeem uit, terwijl het op andere onderdelen rampzalig presteerde. “Als een kind scores had die zo sterk varieerden, dan zou dat een symptoom zijn dat er iets niet goed zit,” legt onderzoeker Robert Sloan uit.

Begrip
Zo scoorde ConceptNet heel goed wanneer de vocabulaire getest werd. En ook tijdens een test waarin het systeem overeenkomsten moest zien te vinden, presteerde het uitstekend. “Maar ConceptNet deed het aanzienlijk slechter dan gemiddeld wanneer de test draaide om begrip, oftewel tijdens de waarom-vragen.”

WIST U DAT…

…Alan Turing in 1950 al voorspelde dat computers ooit zouden kunnen denken?

Gezond verstand
Het onderzoek legt de zwakke plek van kunstmatig intelligente systemen bloot. Wetenschappers willen graag systemen ontwikkelen die op basis van informatie een oordeel kunnen vellen. Maar om dat te doen, heeft een computer meer nodig dan alleen informatie: de computer heeft ook een ‘gezond verstand’ nodig. Daaronder vallen impliciete feiten die wij mensen – zonder dat we ons daarvan bewust zijn – kennen. “Wij allemaal weten heel veel,” vertelt Sloan. “Als baby’s kropen we rond en trokken we aan objecten en leerden we dat objecten vallen. We trokken aan de staart van honden en katten en ontdekten dat die het niet waarderen kunnen als dat gebeurt.” Zo leren we door ervaring van alles. Het is zeer impliciete kennis waar we ons niet eens van bewust zijn en die dus ook lastig op anderen – laat staan op computers – over te brengen is. “We zijn nog ver verwijderd van een kunstmatig intelligent systeem met een gezond verstand dat vragen die draaien om begrip met de vaardigheid van een achtjarig kind kan beantwoorden.”

Sloan hoop dat zijn studie wetenschappers helpt bij het ontwikkelen van zo’n kunstmatig intelligent systeem. De IQ-test legt namelijk de pijnpunten in het systeem bloot. Onderzoekers kunnen daar aan gaan sleutelen en zo naar een steeds beter intelligent systeem toewerken.

Bronmateriaal

"Computer smart as a 4-year-old" - UIC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rob Friesel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd