Eend uit warmer ei is sterker

Hoe warmer moedereend de eieren houdt, hoe sterker haar nageslacht wordt. Dat blijkt uit onderzoek.

Moedereenden broeden trouw, maar de temperaturen van hun eieren kunnen door omstandigheden toch verschillen. Sommige moeders houden de eieren bijvoorbeeld op een temperatuur van 35 graden Celsius. En anderen weer op 37 graden Celsius. In beide gevallen komen er gezonde eendjes ter wereld. Maar toch blijken die paar graden Celsius een verschil te maken.

WIST U DAT…

Experiment
Onderzoekers verzamelden eieren van de Carolina-eend en stelden ze bloot aan temperaturen van 35, 35,9 of 37 graden Celsius. Toen de eieren uitgekomen waren, spoten de onderzoekers de eendjes in met vreemde cellen.

Antistof
De eendjes die op de laagste temperatuur waren uitgebroed maakten daarop veel minder antistoffen aan en vertoonden ook de minste zwelling op de plaats waar de vreemde stoffen waren ingespoten. Blijkbaar werkte hun immuunsysteem minder hard dan dat van de eendjes die zich bij warmere temperaturen hadden ontwikkeld.

Het is aannemelijk dat de eendne uit de warmste eieren in het wild een grotere overlevingskans hebben. Zodra de dieren namelijk uit hun ei kruipen, worden ze geconfronteerd met allerlei ziekteverwekkers. En daar reageert het immuunsysteem van de ‘warme’ eendjes adequater op.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Warmer Eggs, Better Ducks" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matthijs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd