Eeneiige tweeling is genetisch toch niet helemaal hetzelfde

Het genetische materiaal van een eeneiige tweeling kan soms op subtiele wijze toch verschillen. Dat schrijven wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De onderzoekers bestudeerden DNA-copy number variations, kortweg ook wel CNV’s genoemd. Dit zijn stukjes DNA die een aantal keren op een chromosoom aanwezig kunnen zijn. Hoe vaak ze op een chromosoom voorkomen, verschilt. Het aantal kopieën is weer van invloed op de werking van diverse genen.

Aandachtsstoornis
De onderzoekers richtten zich op kinderen met een aandachtsstoornis (bijvoorbeeld ADHD) en bestudeerden ook eeneiige tweelingen waarvan de één wel en de ander geen aandachtsstoornis had. Zo ontdekten ze dat de chromosomen 4 en 17 van een eeneiige tweeling toch konden verschillen. Kinderen met een aandachtsstoornis hadden verspreid over het genoom vaak grotere CNV’s.

WIST U DAT…

…onlangs een beeld van de tweeling van Cleopatra is ontdekt?

ADHD
De plaatsen waar verschillen binnen tweelingparen werden aangetroffen, worden al langer geassocieerd met psychiatrische aandoeningen, zo schrijven de onderzoekers in het blad European Journal of Human Genetics. “Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe ze de kans op ADHD verhogen en hoe vaak deze genetische verschillen bij identieke tweelingparen voorkomen,” stelt onderzoeker Erik Ehli.

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek leidt tot een methode om ADHD en andere aandachtsproblemen al vroeg op te sporen. Want dat zou betekenen dat de problemen ook al vroeg behandeld kunnen worden.

Bronmateriaal

Persbericht VU Amsterdam.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd