Eenkindpolitiek-kinderen missen belangrijke eigenschappen

kind

Nieuw onderzoek wijst erop dat de eenkindpolitiek in China ertoe heeft geleid dat individuen hele belangrijke eigenschappen zoals vertrouwen en het nemen van risico’s, missen. En dat kan op de lange termijn wel eens een probleem worden.

Dat schrijven wetenschappers van de Monash University. Ze baseren hun conclusie op experimenten met 400 Chinezen die voor of na de invoering van de eenkindpolitiek in China geboren werden.

Minder betrouwbaar
De proefpersonen namen deel aan verschillende spellen. Tijdens deze spellen konden de onderzoekers het sociale en competitieve gedrag van de proefpersonen uitstekend beoordelen. Uit de experimenten blijkt dat Chinezen die na de invoering van de eenkindpolitiek geboren waren significant minder vertrouwen hadden in anderen, minder te vertrouwen waren, een grotere aversie jegens het nemen van risico’s hadden, minder competitief, pessimistischer en minder gewetensvol waren.

Over de eenkindpolitiek

China voerde de eenkindpolitiek in 1979 in. Naar schatting zijn er door de eenkindpolitiek meer dan 400 miljoen geboortes voorkomen. Op dit moment zou China overwegen om de eenkindpolitiek iets te versoepelen.

Vriendje kan broer of zus niet vervangen
Opvallend genoeg bleken zelfs mensen die door de eenkindpolitiek enig kind waren, maar als kind wel veel met leeftijdsgenootjes optrokken, deze eigenschappen opvallend vaak te missen. “We ontdekten dat een grote blootstelling aan andere kinderen – bijvoorbeeld door frequente interacties met neefjes en nichtjes of bezoek aan de kinderopvang – het hebben van broers of zussen niet kon vervangen,” vertelt onderzoeker Lisa Cameron. Wel bleek dat ouders het gedrag van hun kind een beetje konden beïnvloeden door pro-sociaal gedrag aan te moedigen.

Meer factoren?
Natuurlijk zijn er meer factoren die kunnen verklaren waarom kinderen zich tot volwassen met of zonder bepaalde eigenschappen ontwikkelen. Bijvoorbeeld hun leeftijd en of ze door de tijd heen rijker zijn geworden. Maar zelfs wanneer de onderzoekers met deze factoren rekening hielden, bleken de effecten die in dit onderzoek opdoken, nog het best te verklaren te zijn door het feit dat mensen voor of na de invoering van de eenkindpolitiek geboren waren.

Het is lastig in te schatten welke gevolgen het missen van bepaalde eigenschappen voor mensen en de samenleving waar ze deel van uitmaken, heeft. Toch is het wel aannemelijk dat de Chinese economie er iets van merkt. “Onze gegevens laten zien dat mensen die na de invoering van de eenkindpolitiek geboren werden, minder vaak voor risicovolle beroepen, zoals zelfstandig ondernemer, kozen.” Het zou dus zomaar kunnen dat de eenkindpolitiek ervoor zorgt dat China steeds minder zelfstandigen gaat tellen.

Bronmateriaal

"The effects of China's One Child Policy on its children" - Monash.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door joan vila (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd