Eenrichtingsverkeer voor geluid

Een muur die geluidsgolven maar in één richting doorlaat: wiskundigen tonen aan dat het te realiseren is.

Stelt u zich voor dat u in een kamer zit te praten. De mensen die buiten staan, kunnen u onmogelijk horen. Maar u kunt die mensen wel horen. Zo’n kamer zou muren moeten hebben die geluidsgolven zo buigen dat deze maar in één richting door de muur kunnen. En dat is haalbaar, zo tonen onderzoekers aan.

Diode
De wetenschappers maakten gebruik van eerdere onderzoeken naar diodes die warmte doorgeven. Dat doen ze het liefst maar in één richting. Door zo’n materiaal voor geluid te ontwikkelen en te combineren met materialen die tweerichtingsverkeer wel toestaan, moet het mogelijk zijn om geluidsgolven in de muur te ‘vangen’ en daar zo af te buigen dat ze de kamer alleen maar kunnen binnenkomen en niet verlaten.

WIST U DAT…

Het kan
Dat vraagt wel om een lastige formatie: de materialen moeten op de juiste manier gecombineerd worden om de geluidsgolven af te buigen. Maar het is zeker mogelijk, zo laten de onderzoekers met een wiskundig model zien. Het zal waarschijnlijk wat tijd en onderzoek kosten, maar in de toekomst moet het lukken. En er is ongetwijfeld een markt voor. Er zijn genoeg mensen (en organisaties) die wel alles willen horen, maar zelf niet gehoord willen worden.

De methode is vergelijkbaar met die van de doorkijkspiegel in verhoorkamers. Alleen is deze nieuwe techniek – als deze eenmaal ontwikkeld is – nog beter. In een verhoorkamer speelt licht namelijk een cruciale rol. De verhoorkamer wordt fel verlicht en de kamer waar de mensen niet gezien mogen worden, blijft donker. Als het licht in het laatstgenoemde kamertje fel zou worden, zou men vanuit de verhoorkamer zo in het kamertje kunnen kijken. Dat is bij zo’n bijzondere muur die geluidsgolven afbuigt niet het geval. Deze wordt niet beïnvloed door externe factoren.

Bronmateriaal

"One-way sound walls proven possible" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd