Bloedtest spoort Alzheimer op: antistofjes verraden de ziekte

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om Alzheimer op te sporen. Wanneer een vreemde stof in ons lichaam wil binnendringen, dan maakt ons lijf antistoffen aan. Dat gebeurt ook als Alzheimer zich ontwikkelt. Het enige wat wetenschappers moesten achterhalen, waren welke antistoffen bij Alzheimer horen. En dat is nu gelukt.

De onderzoekers verzamelden zes Alzheimer- en zes Parkinsonpatiënten. Ook haalden ze er zes gezonde mensen bij. Alle proefpersonen stonden wat bloed af en de onderzoekers gingen op zoek naar de bewuste antistoffen.

Gelukt
Dat is geen gemakkelijk klusje, maar uiteindelijk konden de wetenschappers twee met Alzheimer samenhangende antistoffen identificeren. In theorie moet het nu mogelijk zijn om de diagnose Alzheimer snel en op betrouwbare wijze te stellen. Mensen die het antistofje in het lichaam hebben zitten, moeten ook de ziekte onder de leden hebben.

Meer
Maar voorzichtigheid is geboden: de studie is namelijk zeer kleinschalig. Nader onderzoek onder meer mensen moet uitwijzen of het antistofje echt zo’n betrouwbare indicatie is.

WIST U DAT…

MS
Overigens is de methode niet alleen geschikt voor het opsporen van Alzheimer. Uit experimenten met muizen blijkt dat ook multiple sclerose op deze manier kan worden vastgesteld. En mogelijk laten nog meer ziektes zich in het bloed zien.

Op dit moment is Alzheimer nog niet te genezen. Maar er zijn wel experimenten die aantonen dat de ziekte af te remmen is. Door de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen, kunnen mensen de ziekte wellicht zo lang mogelijk op afstand houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd