‘Eenzaamheid vergroot kans op kanker’

 GEZONDHEID  Alleen zijn en een naar gevoel van eenzaamheid ervaren kan verstrekkende gevolgen hebben. Onderzoekers ontdekten dat bij gevoelens van eenzaamheid een hormoon wordt aangemaakt dat tumorgroei veroorzaakt. De tumoren van de onderzochte, eenzame ratjes waren bovendien groter en dodelijker.

De wetenschappers zetten een aantal ratten in hun eentje in een kooi. Na een tijdje bleek dat zij – in vergelijking met hun soortgenoten met vriendjes en vriendinnetjes – drie keer zo’n grote kans op kanker hebben.

Volgens de onderzoekers hebben de resultaten alles te maken met het hormoon corticosterone. Dit hormoon nam aanzienlijk toe bij de dieren die in eenzaamheid moesten leven. Als de eenzame ratten in een stresssituatie terecht kwamen (de geur van roofdieren, bijvoorbeeld), bleef het corticosteroneniveau ook nog eens veel langer hoog dan bij de andere ratten.

“Dit onderzoek laat zien hoe de sociale wereld onder onze huid doorwerkt,” vertelt onderzoeker Gretchen Hermes van Yale University. De resultaten zijn voldoende aanleiding voor een verder onderzoek. Dit onderzoek zal zich niet alleen richten op het hormoon en eenzaamheid, maar ook op de invloed van stress en daarmee samenhangende omgevingsfactoren. Ook zal onderzocht moeten worden of het onderzoek met de ratten representatief is voor mensen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd