Eenzame planeet blijkt – hééél ver weg – toch een moederster te hebben

De planeet 2MASS J2126 zweeft niet eenzaam door de ruimte, maar wordt toch vergezeld door een ster. Alleen staat die een biljoen kilometer van de planeet vandaan!

Toen onderzoekers de planeet 2MASS J2126 in de smiezen kregen, dachten ze in eerste instantie dat het een eenzame planeet was. Een planeet die zonder moederster door de ruimte zweeft. Maar nu blijkt dat de planeet helemaal niet zo eenzaam is.

Samen
Wetenschappers hebben ontdekt dat de planeet en een ster die aangeduid wordt als TYC 9486-927-1 samen door de ruimte bewegen en beiden zo’n 104 lichtjaar van onze zon verwijderd zijn. Het wijst erop dat ze bij elkaar horen.

“De planeet is niet zo eenzaam als we eerst dachten, maar bevindt zich zeker in een langeafstandsrelatie”

Afstand
Wat echter opvallend is, is dat de afstand tussen de planeet en de ster gigantisch is: een slordige 1 biljoen kilometer. Ter vergelijking: de afstand tussen de aarde en de zon is zo’n 7000 keer kleiner! “Dit is het grootste planetaire systeem dat tot op heden is gevonden,” vertelt onderzoeker Niall Deacon. “Beide leden van het systeem waren al zo’n acht jaar bekend, maar niemand had een verband gelegd tussen de objecten. De planeet is niet zo eenzaam als we eerst dachten, maar bevindt zich zeker in een langeafstandsrelatie.”

Een artistieke impressie van de toch niet zo eenzame planeet. Afbeelding: University of Hertfordshire / Neil Cook.
Een artistieke impressie van de toch niet zo eenzame planeet. Afbeelding: University of Hertfordshire / Neil Cook.

Langdurig rondje
Naar schatting doet de planeet er zo’n 900.000 aardse jaren over om een rondje rond de ster te voltooien. Het zou betekenen dat de planeet in zijn gehele leven nog maar vijftig rondjes rond de ster voltooid heeft. Onduidelijk is nog hoe dit opmerkelijke systeem tot stand is gekomen en hoe het stand weet te houden.

Als je op de planeet 2MASS J2126 zou staan, dan hoef je geen fraaie zonsondergangen zoals we die op de aarde kennen, te verwachten. De ster waar de planeet omheen cirkelt, is vanaf het oppervlak van de planeet slechts een helder stipje aan de hemel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd