Eenzame planeten minder zeldzaam dan gedacht

Onderzoek toont aan dat eenzame, vrije planeten die uit hun planetaire systemen zijn gegooid veel vaker voorkomen dan gedacht.

De eenzame planeten zouden zelfs vijftig procent vaker voorkomen dan ‘gewone’ planeten die nog rond hun ster draaien.

Onderzoek
De onderzoekers observeerden 50 miljoen sterren in de Melkweg. Wanneer een planeet voor zijn ster komt te staan, is dat goed te zien. Zo konden de wetenschappers ook voor de verre sterren achterhalen of er planeten omheen draaiden. Ze ontdekten tien objecten die ongeveer dezelfde massa hebben als Jupiter en die geen ster leken te hebben.

WIST U DAT…

Ver weg
Het is niet bewezen dat al deze planeten echt geen ster hebben, maar vaststaat dat die ster zich minstens net zo ver van de planeet verwijderd weet als Saturnus ten opzichte van de zon. Zeker 75 procent van de tien planeten zou echt geen ster hebben.

Meer
En dat is veel meer dan gedacht. Als de resultaten geëxtrapoleerd worden, zouden er zeker twee keer zoveel vrije planeten als sterren (zoals de zon) zijn. “Het belangrijkste dat wij hebben ontdekt, is dat deze vrije planeten net zo gewoon zijn als sterren,” vertelt onderzoeker Takahiro Sumi.

Als een zonnestelsel uit meer dan één planeet ontstaat, kunnen de planeten elkaars baan in de war schoppen. Uiteindelijk is er één planeet die ‘verliest’ en in de buitenste regionen van het zonnestelsel of zelfs daarbuiten belandt.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / R Hurt.

Bronmateriaal

"Lonely planets populate the cosmos" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd