Voor het eerst gefotografeerd: eicel flitst na aanraking spermacel

Wanneer een spermacel van een mens in contact komt met een eicel, dan flitst de eicel. Dit fenomeen is al eerder geobserveerd in dieren, maar nog nooit bij menselijke voortplanting. Tot nu!

Wetenschappers van de Northwestern universiteit hebben de lichtflits van eicellen vastgelegd. Opmerkelijk genoeg zegt de helderheid van de flits iets over de gezondheid van het kind-in-wording. Een felle flits is een indicatie dat de eicel tot een gezonde embryo gaat ontwikkelen.

De flits wordt veroorzaakt doordat piepkleine zinkdeeltjes exploderen. Wanneer een eicel doorboord wordt door een spermacel, worden miljarden zinkatomen losgelaten. Een nieuwe sensor volgt de beweging van zink in levende cellen. Wist je dat een eicel ongeveer 8.000 verschillende zinkopslagruimten heeft met in ieder compartiment ongeveer één miljoen zinkatomen? Het vuurwerk van zink begint kort na de bevruchting en duurt ongeveer twee uur.

In een nieuwe video is de zinkflits te zien. “Het is fascinerend”, zegt teamlid Teresa Woodruff. “Het is duidelijk zichtbaar dat de eicellen zink uitstralen. Bijzonder, omdat we dit fenomeen pas vijf jaar geleden hebben ontdekt in muizen.”

Het onderzoek biedt hoop voor stellen die IVF-behandelingen ondergaan. Ongeveer vijftig procent van de bevruchte eitjes ontwikkelen zich niet goed. “We kunnen een makkelijke en niet-invasieve methode ontwikkelen om de gezondheid van een eicel – en uiteindelijk van een te plaatsen embryo – te meten”, zegt onderzoeker Eve Feinberg. “Op dit moment kunnen artsen niets zeggen over de kwaliteit van een eicel.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd