Voor het eerst een gezichtstumor ontdekt in een gefossiliseerde dinosaurus

Het is een bijzondere vondst. Nog niet eerder is een goedaardige gezichtstumor in een gefossiliseerd dier teruggevonden.

Onderzoekers ontdekten de gezichtstumor bij een Telmatosaurus transsylvanicus. Een primitieve ‘eendesnaveldinosauriër’ die zo’n 67 tot 69 miljoen jaar geleden leefde. De resten van de dinosaurus werden zo’n tien jaar geleden in het westen van Roemenië teruggevonden. Direct viel de vervorming van het gezicht op, maar onduidelijk bleef waardoor deze veroorzaakt werd. Tot nu.

Ameloblastoom
De fossiele resten ondergingen diverse scans. En uit die scans blijkt dat de dinosaurus een ameloblastoom had. Een ameloblastoom is een goedaardig gezwel van de kaak. Vandaag de dag komt het gezwel niet alleen bij moderne reptielen, maar ook bij zoogdieren (waaronder mensen) voor. “De ontdekking van een ameloblastoom is een eendesnaveldinosauriër laat zien dat we meer gemeen hebben met de dinosaurussen dan we ons eerder realiseerden,” stelt onderzoeker Bruce Rothschild. “We hebben dezelfde neoplasie (abnormale groei van weefsel, red.).”

“Deze ontdekking laat zien dat we meer gemeen hebben met de dinosaurussen dan we ons eerder realiseerden”

Vroeg gestorven
Uit het onderzoek blijkt verder dat de dinosaurus nog voordat deze volwassen was, stierf. Waaraan de dinosaurus is gestorven, is onduidelijk, maar mogelijk heeft het gezwel daarin (indirect) een rol gespeeld. “We weten van moderne voorbeelden dat roofdieren vaak individuen in een kudde aanvallen die er een beetje anders uitzien of door een ziekte gebrekkig zijn,” vertelt onderzoeker Zoltán Csiki-Sava. “De tumor in deze dinosaurus was nog niet volledig ontwikkeld toen deze stierf, maar kan indirect bijgedragen hebben aan de ondergang van de dinosaurus.”

De Telmatosaurus was nauw verwant aan soorten die aan de oorsprong van de eendesnaveldinosauriërs stonden. “De aanwezigheid van zo’n vervorming al vroeg in hun evolutie voorziet ons van verder bewijs dat de eendesnaveldinosauriërs vatbaarder waren voor tumoren dan andere dinosaurussen,” vertelt onderzoeker Kate Acheson.

Een reconstructie van de jonge Telmatosaurus. Afbeelding: Mihai Dumbravă.
Een reconstructie van de jonge Telmatosaurus. Afbeelding: Mihai Dumbravă.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd