Eerste toerist die naar de maan vliegt heeft zijn vlucht geboekt

Wie deze reis gaat maken, blijft nog even spannend.

Elon Musk heeft er nooit doekjes omgewonden: zijn plan is om twee toeristen naar de maan te schieten. En nu komt dit plan weer een stapje dichterbij. De eerste passagier heeft namelijk bij SpaceX zijn handtekening gezet.

Maantoerist
Maar wie is deze geheimzinnige reiziger? Dat laat SpaceX maandag pas weten. We zullen daar dus nog even op moeten wachten. Wel liet Musk vorig jaar al weten dat er een duo was geselecteerd. “De ruimtetoeristen hebben al een aanzienlijke aanbetaling verricht,” liet hij destijds in een persbericht weten. De ruimtetoeristen in spe hebben in ieder geval een goedgevulde bankrekening. Het is aannemelijk dat ze – gezien het totale kostenplaatje – per persoon minimaal enkele tientallen miljoenen euro’s betalen.

Grote stap
Dat het plan om een particuliere passagier rond de maan te laten vliegen dan nu echt van de grond komt, is een enorm. “Het is een belangrijke stap voor iedereen die ervan droomt om een ruimtereis te maken,” schrijft SpaceX.

Planning
Wanneer de lancering precies plaats gaat vinden, is nog niet bekend. Musk kan af en toe wat hard van stapel lopen. Zo was zijn eerste doel om de missie al in 2018 te laten plaatsvinden. Maar dat plan bleek al gauw te ambitieus. Als alles volgens plan verloopt, zullen de maantoeristen pas na 2019 hun droomreis maken.

BFR
De ruimtereis gaat gebeuren met de BFR, wat staat voor Big Falcon Rocket. Op dit moment is SpaceX bezig met de bouw van de eerste BFR. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we een complete raket kunnen bouwen en lanceren in vijf jaar,” liet Musk tijdens een conferentie vorig jaar in Australië weten. Het nieuwe ambitieuze plan is dat de BFR al in 2020 zijn eerste orbitale vlucht gaat maken. De BFR kan 150 ton vervoeren en is daarmee krachtiger dan andere raketten van NASA en SpaceX. Op termijn gaat de BFR de huidige Falcon 9 en Falcon 9 Heavy-raketten vervangen. De bovenste trap van de raket heeft veertig cabines met plek voor vijf tot zes personen per cabine.

Slechts 24 mensen hebben in de geschiedenis een bezoekje gebracht aan de maan. En sinds de laatste Apollo-missie in 1972 heeft niemand de natuurlijke satelliet bezocht. Wie de eer krijgt voor het volgende bezoek kan zichzelf dan ook een ontzettende geluksvogel noemen.

Bronmateriaal

"First Lunar BFR Mission" - SpaceX

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd