Eerste baby’tje geboren na een robot-geassisteerde baarmoedertransplantatie

Het kindje kwam met een geplande keizersnee na 36 weken ter wereld.

Beschuit met blauwe muisjes! Want er is een jongetje geboren, van 48 centimeter lang en met een gewicht van 2900 gram. Maar deze geboorte is er niet zomaar een. Want dit is het eerste baby’tje ter wereld dat geboren wordt met behulp van een robot-geassisteerde baarmoedertransplantatie; een belangrijke stap in wat er met technologie allemaal mogelijk is.

Ingrijpend
De oma van het baby’tje doneerde haar baarmoeder aan haar dochter, waardoor zij toch zelf een kindje kon krijgen. Normaal gesproken zijn dit soort operaties best ingrijpend voor de donor. Maar de operatie in het huidige geval was dat aanzienlijk minder. De chirurgen maakten namelijk gebruik van robotarmen. “Voor de eerste keer laten we zien dat een minder ingrijpende, robot-geassisteerde chirurgische techniek praktisch uitvoerbaar is,” zegt chirurg en gynaecoloog Pernilla Dahm-Kähler.

Operatie
Allereerst werd er bij de donor een incisie van een centimeter in de buik gemaakt. De robotarmen die de chirurgische instrumenten vasthouden, werden bediend door twee chirurgen; een aan elke kant van de patiënt. Zij zitten op een ongeveer een meter afstand met een joystick in hun hand voor een vergroot 3D-beeldscherm. Hierdoor kunnen de chirurgen met immense precisie de operatie uitvoeren. Tegen het einde van de procedure werd er nog een tweede incisie gemaakt, zodat de baarmoeder kon worden verwijderd. Vervolgens werd het meteen bij de dochter ingebracht. De nieuwe techniek maakt een groot verschil voor de donoren, die zich over het algemeen na afloop wat beter voelen en sneller weer op de been zijn. “In de toekomst zullen we ook in staat zijn om de baarmoeder in de ontvanger te transplanteren met behulp van de robotarmen,” vertelt Dahm-Kähler.

Baarmoedertransplantatie
Tot op heden zijn er vijftien baby’tjes wereldwijd geboren dankzij een getransplanteerde baarmoeder. De eerste bevalling na een baarmoedertransplantatie vond plaats in Zweden in 2013. Het kindje dat nu werd geboren, is nummer negen in Zweden dat na een baarmoedertransplantatie het levenslicht ziet. Echter is hij de eerste die dankzij ‘het robotproject’ – zoals het genoemd wordt – ter wereld komt. De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard. Want nog maar een paar maanden terug werd er voor het eerst een kindje geboren na een baarmoedertransplantatie van een overleden donor.

Tien maanden na de transplantatie werd een embryo dat uit IVF was ontstaan, in de getransplanteerde baarmoeder ingebracht. Een paar weken later konden de dokters de zwangerschap bevestigen. De zwangerschap verliep voorspoedig en na 36 weken kwam het kindje met een geplande keizersnee ter wereld. Moeder en kind maken het goed. “Het is een fantastisch gevoel om zo’n speciaal en verlangd kind te leveren,” vertelt Dahm-Kähler. “Het is bijzonder om deel uit te maken van het hele proces, vanaf de eerste ontmoeting met het paar en de baarmoedertransplantatie, tot nu; wanneer dat wat we hoopten, werkelijkheid wordt.”

Bronmateriaal

"First birth after robot-assisted uterus transplant" - University of Gothenburg

Afbeelding bovenaan dit artikel: PublicDomainPictures / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd