Eerste bier is mogelijk geen bier

Een wetenschapper moet concluderen dat er geen enkel bewijs is dat de eerste bieren ook daadwerkelijk bieren waren.

In het verleden zijn regelmatig kleitabletten en vaten met daarin nog diverse ingrediënten voor bier teruggevonden. Soms waren die objecten duizenden jaren oud. Op Sumerische kleitabletten stond bijvoorbeeld geschreven welke producten (zoals gerst en mout) bij de brouwerijen werden afgeleverd. En in de potten werden die ingrediënten ook daadwerkelijk aangetroffen.

Geen bewijs
Onderzoekers trokken op basis daarvan al snel de conclusie dat de Sumeriërs bier maakten en dronken. Maar onderzoeker Peter Damerow van het Max Planck Gesellschaft kan zich daar niet in vinden. Hij bestudeerde de kleitabletten en onderzoeken die al naar Sumerische bieren zijn gedaan en moet concluderen dat het productieproces nog altijd onduidelijk is en dat zelfs onzeker is of de ‘bieren’ van de Sumeriërs wel alcohol bevatten en dus of we het wel bieren mogen noemen.

WIST U DAT…

…wetenschappers er mogelijk voor kunnen zorgen dat bier minder snel doodgaat?

Kleitablet
Damerow wijst er terecht op dat geen enkel kleitablet ingaat op de manier waarop bier werd gemaakt. Ook liederen uit die tijd waarin het proces van het brouwen verheerlijkt wordt, zijn onvolledig. En van de ingrediënten op de kleitabletten is ook niet af te lezen hoe de oude volken deze nu precies combineerden.

Experiment
Nog niet zolang geleden deden onderzoekers een poging om oude bieren te brouwen. Ze experimenteerden er op los om de methodiek van de oude volken te achterhalen. Damerow is daar sceptisch over. Het resultaat van dit onderzoek is immers niet te toetsen. Niemand weet hoe de oude volken bier maakten en hoe het smaakte. Wel kan zo’n onderzoek extra informatie opleveren die in combinatie met onvolledige liederen over brouwen een compleet plaatje vormt, zo meent Damerow.

Maar de onderzoeker benadrukt vooral dat we voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies. “Gezien onze beperkte kennis van het Sumerische brouwproces kunnen we niet zeker weten of hun eindproduct ook daadwerkelijk alcohol bevatte,” zo concludeert Damerow.

Peter Damerow overleed aan het eind van november 2011. Het Max Planck Gesellschaft heeft de resultaten van zijn onderzoek naar bier nu in een persbericht vrijgegeven.

Bronmateriaal

"The fermented cereal beverage of the Sumerians may not have been beer" - MPG.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door placbo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd