Eerste dosis cocaïne verandert het brein diezelfde dag nog

cocaïne

Wetenschappers hebben een nieuwe reden ontdekt waarom cocaïne zo verslavend werkt. Eén dosis cocaïne blijkt een verandering in het brein van muizen teweeg te brengen die ervoor zorgt dat ze de drugs ook in het vervolg koste wat kost tot zich willen nemen.

De onderzoekers verzamelden een aantal muizen en bestudeerden hun brein. Vervolgens gaven ze deze muizen een dosis cocaïne, om daarna hun brein opnieuw te bestuderen.

Dendritische spines
Uit het onderzoek blijkt dat één dosis cocaïne er al voor zorgde dat er een snelle groei van dentritische spines plaatsvond. Dit zijn kleine uitsteekseltjes die hersencellen met elkaar verbinden. “Ons onderzoek voorziet ons van duidelijk bewijs dat cocaïne tot een snelle toename aan nieuwe spines leidt en hoe meer spines de muizen erbij krijgen, hoe meer ze over de drug leren,” legt onderzoeker Linda Wilbrecht uit.

Leren
Dat de muizen over de drug ‘leren’, betekent dat ze actief naar de drug op zoek gaan. Zo actief dat andere basale behoeften daaraan ondergeschikt worden. Dat kan mogelijk verklaren waarom mensen met een verslaving hun basale behoeften (zoals gezond eten) uit het oog verliezen.

WIST U DAT…

…een anti-cocaïne vaccin onlangs succesvol op primaten is getest?

Omstandigheden
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een experiment waarbij een muis in een kooi met twee kamers werd gezet. In de ene kamer hing de geur van kaneel, in de andere hing een vanillegeur. De muizen kregen duidelijk een voorkeur voor een bepaalde kamer en lieten die zien door in een bepaalde kamer te gaan zitten. De onderzoekers zetten ze daarop in de kamer die niet hun voorkeur had en gaven ze de cocaïne. Toen ze daarna opnieuw konden kiezen uit de kamer met vanille- – of kaneelgeur, kozen ze voor de kamer waarin ze de cocaïne ontvangen hadden, terwijl daarvoor de andere kamer hun voorkeur had. “Dat wijst erop dat ze op zoek waren naar meer cocaïne. Die verandering in de voorkeur voor een bepaalde kamer hing samen met de nieuwe spines die op de dag dat ze cocaïne gebruikten, ontstonden.” Sterker nog: “Het aantal nieuwe spines die de muizen verkregen, hing samen met de mate waarin de muis een voorkeur kreeg voor de omstandigheden waaronder deze de drug ontving.” Het suggereert dat de omgeving waarin iemand voor het eerst gebruikt een belangrijke rol speelt in de verslaving.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers aantonen dat cocaïne tot meer dendritische spines leidt. Wel is het voor het eerst dat onderzoekers bewijzen dat die spines al na één dosis cocaïne en nog diezelfde dag beginnen te groeien.

Bronmateriaal

"Cocaine’s effect on mice may explain human drug-seeking behavior" - Berkeley.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Neo Tokio (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd