Eerste ecosystemen op aarde waren verrassend complex

Tribrachidium

De eerste complexe organismen op aarde voedden zich op meer verschillende manieren dan werd aangenomen.

Wetenschappers van de universiteit van Bristol bestudeerden fossiele resten van een uitgestorven organisme: Tribrachidium, een soort kwal. Het organisme leefde zo’n 555 miljoen jaar geleden. Vandaag de dag zijn er zelfs geen moderne familieleden van het organisme bekend.

Filtervoeder
De onderzoekers hebben ondanks dat het dier al zo lang van de aardbodem is verdwenen, weten te achterhalen hoe deze aan voedsel kwam. En wat blijkt: Tribrachidium was een filtervoeder. Nog niet eerder zijn onder de organismen uit deze periode filtervoeders aangetroffen.

Ediacarium
Tribrachidium leefde tijdens het Ediacarium, een periode die van 635 miljoen tot 541 miljoen jaar geleden liep. In deze periode leefden er verschillende, grote, complexe organismen op aarde. Eerder werd gedacht dat deze vrij simpele ecosystemen vormden waarin organismen zich slechts op enkele verschillende manieren voedden. Maar dit nieuwe onderzoek toont aan dat er in deze tijd ook filtervoeders waren en dat organismen zich op meer uiteenlopende manieren van voedsel wisten te voorzien dan werd gedacht.

“Jarenlang namen wetenschappers aan dat de oudste complexe organismen op aarde – die meer dan een half miljard jaar geleden leefden – zich slechts op één of twee verschillende manieren voedden,” vertelt onderzoeker Simon Darroch. “Ons onderzoek toont aan dat dat niet klopt. Tribrachidium en mogelijk ook andere soorten waren in staat tot filtervoeden. Het laat zien dat sommige van de eerste ecosystemen – tegen al onze verwachtingen in – best complex waren.”

Bronmateriaal

"Earth’s first ecosystems were more complex than previously thought, study finds" - Bristol.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Aleksey Nagovitsyn (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd