Eerste gebouwen waren buurthuizen

Een nieuwe vondst wijst erop dat duizenden jaren oude stenen structuren geen woon-, maar buurthuizen zijn.

Ongeveer 12.000 jaar geleden ontstonden in het Nabije Oosten de eerste ‘dorpen’. Ze bestonden uit gebouwen gemaakt van steen en modder en wetenschappers gingen er altijd vanuit dat deze gebouwen de huizen van de eerste boeren waren. Deze mensen jaagden en verzamelden niet meer en hadden zich op deze plaats gevestigd.

Jordanië
Maar een nieuwe vondst gooit die hele theorie overhoop. In het zuiden van Jordanië troffen onderzoekers een gebouw aan dat nog het meest weg heeft van een groot amfitheater. Het wijst erop dat de eerste huizen geen woon-, maar buurthuizen waren. En dat suggereert dat de opkomst van landbouw niet begon met boeren die zich ergens vestigden, maar in buurthuizen waar boeren bijeenkwamen om activiteiten samen op te pakken. Pas later zouden ze samen in één dorp zijn gaan wonen.

Prachtige ontdekking
“Dit is zeker één van de meest opwindende ontdekkingen van de laatste jaren als het gaat om de opkomst van de landbouw in het Nabije Oosten,” stelt archeoloog Nigel Goring-Morris. Het ontdekte buurthuis is zo’n 11.600 tot 10.200 jaar oud. De eerste boeren leefden hier en probeerden wilde planten en dieren te houden, maar joegen ook nog.

Groot
Het gebouw is vrij groot: 22 bij 19 meter en bestaat uit modder. Ooit zou het buurthuis ook een dak hebben gehad, zo tonen gaten in de restanten van het gebouw aan. Waarschijnlijk werd het buurthuis gebruikt om dingen op te slaan en om te werken. Grote vraag is natuurlijk: waar leefden de boeren die hier werkten dan? De onderzoekers hebben geen flauw idee. Dat zal uit nader onderzoek moeten blijken.

Het volledige onderzoek naar de buurthuizen is terug te lezen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bovenstaande foto laat de vondst in Jordanië zien. De foto is gemaakt door David Oliver.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd