Eerste gekweekte urinebuizen werken perfect

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om urinebuizen te kweken in een laboratorium. Amerikaanse chirurgen gebruikten de urinebuizen om vijf Mexicaanse jongens met beschadigde urinewegen te behandelen. De wetenschappers melden in het Britse medische tijdschrift The Lancet dat de jongens na vijf jaar nog steeds kerngezond zijn.

Professor Anthony Atala en zijn collega’s boeken de ene succes naar de andere. Eerder groeiden ze nieuwe blazen voor patiënten. Op dit moment proberen ze om meer dan dertig verschillende vervangende weefsels en organen te realiseren.

De eerste stap die de wetenschappers namen was het afnemen van een klein groepje cellen in de blaas van iedere jongen. Vervolgens isoleerden de wetenschappers bepaalde cellen, die in enkele weken tijd in grote hoeveelheden toenamen. Hierna werden de cellen op een biologisch afbreekbaar ondergrond in de vorm van een koker geplaatst. Na een week konden de urinebuizen geplaatst worden in de lichamen van de proefpersonen.

Succesvol
Zes jaar na de operaties doen de urinebuizen het nog uitstekend. De vijf jongens zijn ondertussen tieners. Zonder deze revolutionaire behandeling zouden de Mexicaanse jongens kunstmatige urinebuizen krijgen met een slagingskans van 50 procent. Of ze zouden een leven lang last houden van incontinatie en urineweginfecties.

Het enige antwoord
“Als een orgaan of weefsel onherstelbaar is beschadigd, dan zorgen medicijnen of kunstmatige apparaten er nooit voor dat een patiënt net als vroeger wordt”, zegt professor Chris Manon van het University College London. “Als het doel beter worden is, dan is weefselkweek hèt antwoord.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd