Eerste goedkope kunstmatige blad is een feit

Voor het eerst hebben wetenschappers een goedkoop blad gemaakt dat ongeveer hetzelfde doet als de bladeren van planten.

De bladeren aan de bomen en planten doen aan fotosynthese. Daarbij wordt zonlicht gebruikt om energie te leveren. Dit kunstmatige blad doet ongeveer hetzelfde. Wanneer het blad in een glas met water wordt gestopt en in de zon wordt gezet dan splitst deze water in waterstof en zuurstof. De waterstof die dat oplevert, kan gebruikt worden in brandstofcellen die dit weer omzetten in elektriciteit. “We benadrukken dat het blad geen waterstof gebruikt, maar het als een brandstof opslaat,” zo schrijft onderzoeker Daniel G. Nocera.

WIST U DAT…

…ook mosselen energie kunnen leveren?

Uniek
Kunstmatige bladeren zijn niet nieuw: ze zijn al een tijdje in ontwikkeling. En toch is dit blad uniek, zo is in het blad Accounts of Chemical Research te lezen. Het is namelijk bijzonder goedkoop. Eerdere kunstmatige bladeren werden gemaakt van kostbare materialen. Nocera pakte het anders aan. Hij verving de kostbare materialen door materialen die veelvuldig op aarde voorkomen en dus goedkoop zijn. Zo is het platinum waar de katalysator uit bestond, vervangen door een veel goedkopere legering.

Verschil
Niet alleen de materialen zijn goedkoop. Ook de fabricatie van het blad hoeft niet veel geld te kosten. En daarmee kunnen bladeren als deze in de toekomst wel eens het verschil gaan maken. “Het kunstmatige blad dat hier is beschreven als een simpel apparaat dat bestaat uit materialen die overvloedig op aarde voorkomen, is een eerste stap richting een goedkoop systeem dat zonne-energie omzet in brandstof.”

Nocera presenteerde zijn blad eerder dit jaar tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Nu is ook zijn paper over dit kunstmatige blad verschenen.

Bronmateriaal

"The Artificial Leaf" - ACS.org
"Secrets of the first practical artificial leaf" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad Accounts of Chemical Research - DOI: 10.1021/ar2003013.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd