Eerste hyperspectrale foto van aards poollicht gemaakt

Wetenschappers hebben een camera ontwikkeld waarmee het mogelijk is om op één foto meerdere spectrale banden, oftewel verschillende golflengtes licht, vast te leggen. Het levert de eerste ‘hyperspectrale’ foto’s van het poollicht op aarde op.

De camera heeft de naam NORUSCA II gekregen, zo schrijven onderzoekers in het blad Optics Express. Zodra ze de camera gebouwd hadden, testten ze deze in een observatorium in Noorwegen, door foto’s van het poollicht te maken.

Poollicht
Poollicht ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon het magnetisch veld van de aarde raken. De camera’s die tot op heden gebruikt werden om het poollicht vast te leggen, verzamelden simpelweg al het licht en gaven dat op één foto weer. Deze camera’s zijn niet in staat om verschillende delen van het zichtbare lichtspectrum afzonderlijk van elkaar weer te geven. Als onderzoekers het poollicht willen bestuderen door naar een specifieke spectrale band te kijken, moeten ze dus filters gebruiken om al het andere licht te blokkeren.

Details
De nieuwe camera weet hetzelfde effect als als die filters te bewerkstelligen, maar dan zonder dat daar bewegende onderdelen aan te pas komen. De camera kan in enkele microseconden tussen 41 verschillende spectrale banden wisselen. Aangezien deze camera veel sneller werkt dan de traditionele camera’s kunnen onderzoekers op de beelden die deze aflevert ook veel meer ontdekken. Bijvoorbeeld door specifieke spectrale banden van het poollicht in één foto te vangen en zo details bloot te leggen die anders aan onderzoekers voorbij zouden zijn gegaan.

Afbeelding: Optics Express.

De onderzoekers hopen dan ook dat ze met de camera meer over het poollicht te weten kunnen komen en wellicht zelfs hele nieuwe dingen kunnen gaan ontdekken. Dat laatste lijkt wel snor te zitten: tijdens tests met de camera hebben de onderzoekers mogelijk al een voor de wetenschap nieuw fenomeen waargenomen. Ze zagen een heel zwak golfpatroon van onbekende afkomst in de lage atmosfeer (te zien op de afbeelding hierboven, bij de rode pijl). Het doet denken aan licht dat de atmosfeer van de aarde van nature uitstraalt. “Dit kan wel eens een heel nieuw fenomeen zijn en als we dat kunnen bevestigen, zou het de eerste keer zijn dat airglow (het licht dat de atmosfeer van de aarde van nature uitstraalt, red.) met poollicht wordt geassocieerd.”

Bronmateriaal

"First-ever hyperspectral images of Earth's auroras" - OSA.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Optics Express.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd