Eerste kloppende schaalmodel van ons zonnestelsel gemaakt

zonnestelsel

Vergeet alle ‘plaatjes op schaal’ die je tot op heden van het zonnestelsel gezien hebt. Ze kloppen namelijk niet!

Je kent ze vast wel: van die plaatjes die je een beeld moeten geven van ons zonnestelsel. Ze laten zogenaamd op schaal zien hoe ons zonnestelsel in elkaar steekt. Maar stiekem klopt er vaak helemaal niets van.

Om echt een goed beeld te krijgen van ons zonnestelsel en de plek die onze planeet daarin inneemt, heb je geen pen en papier nodig, maar ruimte. Heel veel ruimte. Pas dan kan een schaalmodel ontstaan dat klopt en waarin de planeten nog steeds met het blote oog te zien zijn. Om dat heel concreet te maken: als je een schaalmodel van ons zonnestelsel wil maken, waarin onze aarde zo groot is als een knikker, dan heb je een gebied met een diameter van zo’n 11 kilometer nodig om het gehele schaalmodel kwijt te kunnen!

Om zo’n schaalmodel te vervaardigen, trokken Wylie Overstreet en Alex Gorosh samen met enkele vrienden richting de woestijn. Gewapend met onder meer knikkers, een meetlint en een auto om de banen van de planeten mee in beeld te brengen, gingen ze aan de slag. Zodra alle banen van de planeten in kaart waren gebracht, reden de mannen in elke baan rond met een lichtje en werd vanaf een nabijgelegen berg een timelapse-video gemaakt: het zonnestelsel op schaal in zijn volle glorie!

Bovenstaand filmpje laat zien hoe dit zonnestelsel tot stand kwam en toont natuurlijk ook het eindresultaat. Enjoy!

Bronmateriaal

Wylie Overstreet & Alex Gorosh / Vimeo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd