Eerste massieve zwarte gaten ontstonden snel na oerknal

Normale zwarte gaten zijn objecten die zo’n grote aantrekkingskracht hebben, dat licht niet kan ontsnappen. Dit zijn echter dwergen in vergelijking met zogenaamde supermassieve zwarte gaten. Volgens wetenschapper Lucio Mayer van de universiteit van Zurich ontstonden de eerste massieve zwarte gaten ongeveer een miljard jaar na de oerknal.

Mayer en zijn collega’s maakten een computersimulatie van het begin van het heelal. In deze simulatie is te zien hoe protosterrenstelsels botsen en samensmelten, en hoe vervolgens supermassieve zwarte gaten ontstaan. Deze massieve zwarte gaten huisvesten zich in de centra van sterrenstelsels.

“Onze resultaten tonen aan dat grote structuren, zoals sterrenstelsels en massieve zwarte gaten, snel na de oerknal ontstonden”, zegt Stelios Kazantzidis van de Ohio staatsuniversiteit. Hij hielp mee aan het onderzoek. “In ons model groeien zwarte gaten veel sneller dan sterrenstelsels. Het idee dat de eigenschappen van een sterrenstelsel en de massa van een centraal zwart gat in elkaars gelijke liggen moet herzien worden.”

De computersimulatie is gebaseerd op recente bevindingen. Onlangs kwamen wetenschappers erachter dat de eerste sterrenstelsels sneller ontstonden dan gedacht. Deze eerste sterrenstelsels bevatten veel gigantische sterren, soms 300 keer zwaarder dan onze eigen zon. Uit het as van deze sterren herrezen kleinere sterren, zoals onze zon.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd