Eerste mensen 800.000 jaar geleden in Groot-Brittannië

De eerste migrerende mensen uit Afrika verhuisden meer dan 800.000 jaar geleden naar het koude Groot-Brittannië. Dit blijkt uit een Brits veldonderzoek. Nabij Happisburgh in de Engelse graafschap Norfolk zijn stenen gereedschappen gevonden, die 26.000 generaties geleden door voorouders zijn gebruikt.

In de winter vriest het in Heppisburgh, dus de voorouders konden tegen een stootje. De gevonden voorwerpen wijzen erop dat mensen 800.000 jaar geleden in meer koude landen leefden, zoals bijvoorbeeld in Zweden.

Eerdere archeologische studies toonden aan dat homo sapiens tussen de 1,8 miljoen en 780.000 jaar geleden alleen in gebieden woonden met een warm klimaat. De grens liep toen door Zuid-Frankrijk, Noord-Italië, Roemenië, Zuid-Kazachstan en Mongolië.

Nu hebben wetenschappers bewijzen gevonden dat onze voorouders 800.000 jaar geleden de koude weersomstandigheden van het hedendaagse Groot-Brittanië trotseerden. Wetenschappers vergeleken de magnetische data van de gevonden stenen gereedschappen met de veranderingen van de magnetische velden van de aarde. Ook keken ze naar sporen van planten en dieren op de stenen. Wetenschappers combineerden beide onderzoeksresultaten en kwamen op een leeftijd van 800.000 jaar.

De eerste ‘Britten’ waren echte jagers, omdat ze moeilijk eetbare planten konden vinden in het koude land. Het is nog onduidelijk of de mensen zich fysiek aanpasten aan het koude klimaat. Wetenschappers hopen dit mysterie nog op te lossen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd