Eerste MESSENGER-foto’s van Mercurius stromen binnen

Sinds vorige maand cirkelt de eerste ruimtesonde om Mercurius. MESSENGER maakte in haar eerste maand al een heleboel foto’s van de kleinste planeet van het zonnestelsel en de eerste kiekjes zijn te vinden op de website van NASA.


Omdat het oppervlak van Mercurius nooit is blootgesteld aan wind en water, zijn miljarden jaren oude kraters op het oppervlak van de planeet gewoon nog zichtbaar. Sommige kraters op de foto boven zijn ontstaan toen er nog geen leven was op aarde. Het gebied op de foto heeft een grootte van 16 bij 16 kilometer


Een prachtige foto van de grote krater Asvaghosa. De krater is 90 kilometer breed en heeft heldere centrale pieken.


De krater Bek heeft een scherpe rand. De krater is 32 kilometer breed.


MESSENGER is in staat om kleine gebieden in hoge resolutie te fotograferen, zoals het bovenstaande gebied nabij de noordpool van Mercurius. De foto heeft een resolutie van 16 meter per pixel. De meeste andere foto’s van MESSENGER hebben een resolutie van 60 meter per pixel.


De omgeving rondom de Petrarch-krater is opvallend heuvelig. Wetenschappers denken dat dit komt door seismische golven of dat het heuvelachtige gebied is ontstaan tijdens de vorming van het Caloris-basin.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd