Eerste private maanlander wordt begin volgend jaar gelanceerd

En neemt mee: een Israëlische tijdcapsule.

SpaceIL heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Hoewel gebrek aan fondsen eerst roet in het eten gooide en vervolgens de Google Lunar X Prize (zie kader) ook nog aan hen voorbijschoot, stuurt de Israëlische non-profitorganisatie nu toch een lander naar de maan. Hiermee wordt Israël het vierde land – na de Verenigde Staten, Rusland en China – dat een vaartuig op de maan zal zetten. “We zijn er trots op om de eerste non-gouvernementele organisatie ter wereld te zijn die naar de maan gaat,” zegt de tevreden algemene manager Opher Doron.

Google Lunar X Prize
In 2007 werd de Google Lunar X Prize aangekondigd. Het doel? Een rover op de maan zetten die 500 meter op de maan kan rijden, foto’s en filmpjes kan maken en deze beelden vervolgens ook nog naar de aarde kan sturen. De winnaar zou een geldbedrag van een slordige 20 miljoen dollar in de wacht slepen. Helaas ging het anders dan gepland. Het ene na het andere team moest opgeven. En ook de vijf overgebleven teams – waaronder SpaceIL –kregen het niet voor elkaar om de deadline, die al herhaaldelijk was opgeschoven, te halen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd tien jaar na dato zonder winnaar. Maar helemaal voor niets was de uitdaging zeker niet. Zo luidde de Google Lunar X Prize een nieuw tijdperk voor ruimtevaart in, waarin er ook kansen liggen voor kleinere, non-gouvernementele organisaties.

Tijdscapsule
Het ruimtevaartuig zal niet met lege handen bij de maan aankomen. Zo zal er aan boord van het vaartuig een tijdscapsule meereizen. Zowel het vaartuig, als de capsule zullen voor onbepaalde tijd op de maan vertoeven en zullen – naar alle waarschijnlijkheid – niet meer naar de aarde terugkeren. De informatie is dan ook bedoeld voor toekomstige generaties. “Dit is een emotioneel moment,” zei Yonatan Winetraub, één van de oprichters van SpaceIL terwijl hij de tijdscapsule in het ruimtevaartuig plaatste. “We weten niet hoe lang het vaartuig en de tijdcapsule op de maan zullen blijven. Het is goed mogelijk dat komende generaties deze informatie zullen vinden en meer willen weten over dit historische moment.”

Informatie
Maar over wat voor informatie gaat het dan? Dat is een hele waslijst. Zo bestaat de tijdscapsule uit drie schijven elk overladen met honderden digitale bestanden. Denk bijvoorbeeld aan details over het ruimtevaartuig en de mensen die deze bouwden, nationale symbolen (zoals Israëls onafhankelijkheidsverklaring, de Bijbel, het volkslied van Israël en de Israëlische vlag), schilderijen, woordenboeken in 27 talen en encyclopedieën. Maar dan zijn we er nog niet. Ook Hebreeuwse liederen, boeken over kunst en wetenschap, informatie over Israëlische wetenschappelijke en technologische ontdekkingen, foto’s van het Israëlische landschap en leidende figuren uit de Israëlische cultuur moeten en zullen mee naar de maan.

Ondertussen zijn alle testen van het ruimtevaartuig – dat recentelijk tot Beresheet is gedoopt, dat ‘Genesis’ in het Hebreeuws betekent – voltooid. “Het team van SpaceIL bereidt zich voor op het begin van een verbazingwekkende en complexe reis die een voorbeeld is van innovatie, creativiteit, en moed,” zegt CEO van SpaceIL Ido Anteby. In februari 2019 is het dan zover, en zal Beresheet vanuit Cape Canaveral, Florida gelanceerd zal worden. Het vaartuig zal dan samen met een SpaceX Falcon 9-raket afgeschoten worden. De exacte datum is op dit moment nog onbekend.

Bronmateriaal

"SpaceIL, IAI To Send Time Capsule On Israel's Historic Moon Mission" - SpaceIL

Afbeelding bovenaan dit artikel: Yoav Weiss

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd