Eerste regenboogkleurige zoogdier gevonden

Wetenschappers hebben ontdekt dat de goudmol regenboogkleurige haren heeft. Maar aan die fraaie kleuren heeft het beestje niets.

Misschien heeft u het wel eens gezien toen u naar een houtduif keek. De hals van dit dier is ook regenboogkleurig: de kleurtjes veranderen afhankelijk van uw positie en de lichtval. Onder vogels komt dat wel vaker voor. Maar onder zoogdieren hadden wetenschappers het nog nooit gezien. Tot nu.

Een houtduif met regenboogkleuren op zijn nek. Foto: Marc Davison (cc via Flickr.com).
Onderzoek
Onderzoekers van de universiteit van Akron bestudeerden goudmollen. Ze trokken enkele haren uit de dieren en keken hoe deze licht reflecteerden. Ook bestudeerden ze hoe de haren in elkaar zaten.

Resultaten
Uit hun studie blijkt dat de haren van de goudmollen inderdaad regenboogkleurig zijn. De haren zijn glad en vrij dik, maar worden naar het uiteinde toe dunner. Deze uiteinden glinsteren met zichtbare kleuren die langs de lengte van de haar verschillen, zo is in het blad Biology Letters te lezen. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat een zoogdier met regenboogkleurige haren wordt aangetroffen.

Waarom?
En die conclusie zet ze direct voor een raadsel. Dat bijvoorbeeld bepaalde vogelsoorten er fraaie kleuren op nahouden, is logisch. Ze pronken ermee in een poging een partner aan de haak te slaan. Maar waarom hebben goudmollen regenboogkleuren? De dieren zijn blind en leven in het donker. De haren moeten dus een andere functie hebben.

Een goudmol. Foto: Killer18 (via Wikimedia Commons).

Op basis van het onderzoek denken de wetenschappers die functie wel vast te kunnen stellen. De dieren leven onder de grond en worden dus heel gemakkelijk vies. Om te voorkomen dat er viezigheid aan ze blijft hangen, hebben ze een gladde vacht met platte haarschubben. En zo’n gladde vacht bevordert het ontstaan van regenboogkleuren en de gesloten haarschubben resulteren in glans. Het lijkt er dan ook op dat de regenboogkleuren vooral een bijproduct zijn van de goudmols zucht naar hygiënischere omstandigheden.

Bronmateriaal

"Iridescent colour production in hairs of blind golden moles (Chrysochloridae)" - Royalsocietypublishing.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Arno Meintjes (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd