Eerste ruimtesonde cirkelt om Mercurius

Een historisch moment: bijna zeven jaar nadat MESSENGER werd gelanceerd is de sonde nu op de plaats van bestemming gearriveerd: Mercurius. MESSENGER is de eerste ruimtesonde die in een baan rondom de planeet is gebracht.

MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging) is zo’n zes en een half jaar bezig geweest om in de baan rondom Mercurius te arriveren. Gisteren kon de sonde dan eindelijk afremmen en zich ‘gevangen laten nemen’ door Mercurius’ zwaartekracht.

Antenne
Niet lang nadat de sonde in een baan rondom Mercurius was beland, zette deze zijn antenne uit richting de aarde en kwamen de eerste berichten binnen. De eerste rapportages wijzen erop dat alles volgens wens is gegaan.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs nog een hele jonge vulkaan op Mercurius vonden?

April
Naar verwachting begint MESSENGER begin april met het verzamelen van wetenschappelijke informatie. De sonde cirkelt elke 24 uur twee keer rond Mercurius en maakt kiekjes van het gehele oppervlak van de planeet.

Het is de eerste keer dat NASA een sonde in een baan rondom Mercurius brengt. Eerder werden met behulp van fly by’s van Mariner 10 al wel kiekjes van de planeet gemaakt. Mariner 10 wist in 1975 zo’n 45 procent van het oppervlak van de planeet te fotograferen. MESSENGER heeft een grotere missie: onder meer de hele planeet en de atmosfeer bestuderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd