Eeuwig leven door klonen: zoogdier kan wellicht oneindig gekloond worden

muis

Het is Japanse wetenschappers gelukt om meerdere generaties muizen te klonen. Uit cellen van één muis lieten ze 581 gekloonde exemplaren voortkomen die ook nog eens allemaal gezond waren en een normale levensduur hadden. Het wijst erop dat het oneindig klonen van een zoogdier tot de mogelijkheden behoort.

De onderzoekers maakten voor het klonen van de muis gebruik van een techniek die bekend staat als therapeutisch klonen. Hierbij wordt een celkern met daarin alle genetische informatie van een individu in een levende eicel (waar de celkern uit is gehaald) geplaatst. De techniek wordt al een tijdje gebruikt en resulteerde onder meer in het schaap Dolly.

Nadeel
Maar de techniek heeft een groot nadeel. Zo is het aantal keren dat een zoogdier op deze wijze gekloond kan worden, beperkt. In het verleden lukte het niet om katten, varkens en muizen meer dan twee tot zes keer te klonen. Ook stierven gekloonde dieren uit de latere generaties sneller. “Een mogelijke verklaring voor deze limiet is de opbouw van genetische of epigenetische afwijkingen die bij opeenvolgende generaties ontstaat,” vertelt onderzoeker Teruhiko Wakayama.

De dino

Kunnen we dinosaurussen klonen? Ja! Maar dat gaat wel ietsje anders dan u misschien zou denken. Lees er hier alles over.

Het werkt!
Om te voorkomen dat die afwijkingen konden optreden, pasten de Japanse onderzoekers de aanpak iets aan. Ze voegden een stofje toe dat voorkwam dat veranderingen in DNA optraden. En hun aanpak had succes. Ze waren in staat om een muis 25 keer te klonen, zonder dat het succespercentage afnam. Het leverde 581 gezonde muizen op die allemaal vruchtbaar waren, gezonde jongen op de wereld zetten en net zolang leefden als muizen die op normale wijze ter wereld waren gekomen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Cell Stem Cell. “Onze resultaten tonen aan dat er geen opbouw van epigenetische of genetische afwijkingen in de muizen optrad, zelfs niet na herhaaldelijk klonen,” stellen de onderzoekers. “Onze resultaten suggereren dan ook dat herhaaldelijk klonen mogelijk is en dat het met efficiënte technieken mogelijk moet zijn om dieren oneindig te klonen.”

“De techniek kan heel handig zijn voor de grootschalige productie van dieren van superieure kwaliteit,” legt Wakayama uit. Hij denkt dan aan dieren die belangrijk zijn voor boeren of dieren die dreigen uit te sterven en daarom wel wat hulp kunnen gebruiken.

Bronmateriaal

"Japanese researchers succeed in making generations of mouse clones" - Riken.jp
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rama (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd