EHEC is mogelijk toch te behandelen

Elf jaar geleden ontdekten wetenschappers een behandeling voor de voedselvergiftiging. Maar de farmaceuten hadden geen interesse.

Patiënten die getroffen zijn door de EHEC-bacterie krijgen te horen dat de medische wereld weinig voor ze kan doen. De symptomen kunnen bestreden worden, maar de veroorzaker zelf – de bacterie – niet. De antibiotica kunnen de situatie namelijk verergeren.

Probioticum
In 2000 ontdekten wetenschappers van de universiteit van Adelaide echter al dat problemen met de E. coli-bacterie (waarvan EHEC een variant is) wél te bestrijden zijn. Met behulp van een probioticum kon het gif dat E. coli produceert en dat leidt tot nierfalen geneutraliseerd worden.

Meer weten…

…over EHEC? Lees er hier alles over.

Muizen
Experimenten met muizen toonden aan dat de dieren die werden blootgesteld aan de E. coli-bacterie dankzij de medicatie niet ernstig ziek werden. De onderzoekers publiceerden hun resultaten en ontvingen veel lof van collega’s. Maar de farmaceutische wereld was minder enthousiast en maakte geen geld vrij voor nader onderzoek. Resultaat: het onderzoek belandde in de boekenkast en staat er nog steeds stof te verzamelen.

Goedkoop
En daar lijken we nu de wrange vruchten van te plukken. “Ernstige voedselvergiftigingen door E. coli zoals nu het geval is in Europa komen steeds vaker voor,” legt onderzoeker James Paton uit. “De bacteriën kunnen veel mensen ziek maken en veel patiënten ontwikkelen levensbedreigende complicaties zoals nierfalen. Het probioticum kan goedkoop op grote schaal worden geproduceerd, maar ondanks de interesse van de wetenschappelijke en medische wereld is er geen interesse van de commerciële sector.”

Zonde
En dus ook geen geld voor klinisch onderzoek. Eeuwig zonde, zo moet Paton concluderen. “Als dat wel was gebeurd (klinisch onderzoek, red.) en het probioticum was veilig en effectief gebleken dan had het tijdens deze uitbraak gebruikt kunnen worden. Dit zou ongetwijfeld levens hebben gered en miljoenen dollars aan ziektekosten hebben bespaard.”

De bacterie heeft zo’n 2400 mensen ziek gemaakt. 24 mensen overleefden de uitbraak niet. Volgens de Duitse autoriteiten worden er nog dagelijks nieuwe patiënten behandeld, maar neemt het aantal wel af.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd