Eigen community voor jongeren met kanker

Jonge volwassen met kanker hebben genoeg vragen op het gebied van studie, werk, zelfstandig wonen en het krijgen van kinderen. Maar waar kunnen zij met deze vragen terecht? Op AYA4, een unieke online community voor en door jonge mensen met kanker.

AYA4 wordt ontwikkeld door het UMC St Radboud en biedt jongeren de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, en kennis en gevoelens uit te wisselen.

Jongeren en jongvolwassenen met kanker (18 -35 jaar) vallen vaak tussen wal en schip. Ze zijn te oud voor kinderoncologische zorg en de reguliere oncologische zorg heeft vaak geen antwoord op vragen waar deze groep specifiek mee zit.

“In de kracht van je leven getroffen worden door een kwaadaardige ziekte heeft grote impact op het hier en nu, maar ook op je toekomstdromen”, zegt professor Winette van der Graaf, initiatiefnemer van het AYA-platform. “Je komt vaak anders in het leven te staan, en je omgeving kan daar niet altijd in meegaan. Als oncologisch behandelingsteam willen we graag zorg bieden die verder strekt dan de ziekenhuismuren. Zorg die ook geboden kan worden als de fase van actieve behandeling voorbij is. We zien met spanning uit naar AYA4, omdat we denken dat de AYA patiënten zelf het beste weten wat ze nodig hebben en wanneer.”

De techniek van AYA4 lijkt een beetje op die van relatiebemiddelingssites. Jongeren met dezelfde interesses worden met elkaar gematcht. Stel, iemand heeft vragen over fertiliteit, dan kan hij of zij gemakkelijk mensen zoeken met dezelfde vragen. Of misschien vindt het systeem wel iemand met antwoorden.

“Ik vind het goed dat er extra aandacht wordt besteed aan kankerpatiënten van mijn leeftijd”, vertelt de 25-jarige Jpi Keijzer, die onder behandeling is voor botkanker. “Voor mij wordt AYA4 hopelijk een mogelijkheid om mijn verhaal te delen, zodat een ander er steun of inspiratie uit kan halen.”

Bronmateriaal

UMC St. Radboud

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd