Eindelijk gelukt! SpaceX laat raket weer op aarde landen

Het ging diverse keren mis, maar is nu gelukt: een trap van een raket die in de ruimte is geweest, weer op aarde laten landen.

De Falcon 9-raket werd gisterenavond (lokale tijd) gelanceerd en bracht elf satellieten in een lage baan rond de aarde. Veel spannender was echter het tweede doel dat SpaceX met de raket voor ogen had: de eerste trap van de raket weer heelhuids op aarde laten landen.

Eerdere pogingen
SpaceX heeft dat al meerdere malen geprobeerd, maar elke keer ging het mis. In januari van dit jaar bijvoorbeeld nog. De eerste trap van de Falcon 9-raket landde te hard op het landingsplatform. Na het contact met het platform, explodeerde de trap (zie het filmpje hieronder).

Rustige landing
Maar nu is het wel gelukt, zo laat SpaceX-baas Elon Musk weten. Op de beelden is te zien dat de eerste trap van de raket heel rustig op Cape Canaveral is geland.

Geschiedenis
En daarmee schrijft SpaceX geschiedenis. Nog niet eerder is een raket na satellieten in een baan rond de aarde te hebben gebracht deels weer heelhuids op aarde geland. Het bedrijf Blue Origins liet eerder al wel een raket lanceren en weer op aarde landen, maar die raket kwam lang niet hoog genoeg om objecten in een baan rond de aarde te plaatsen.

Voor SpaceX is de landing heel belangrijk. Het ruimtevaartbedrijf wil in de toekomst delen van raketten graag hergebruiken, om zo de kosten van de ruimtevaart te drukken. “Een jumbo jet kost ongeveer net zoveel als onze Falcon 9-raket,” stelde SpaceX eerder. “Maar luchtvaartmaatschappijen gooien hun vliegtuig na een vlucht van Los Angeles naar New York niet weg. Maar in de ruimtevaart vliegen raketten maar één keer.” De Falcon 9-raket is zo gebouwd dat deze herbruikbaar is, maar deze vervolgens ook heelhuids laten landen bleek een hele uitdaging te zijn. Het platform is relatief klein, de raket komt met een grote vaart uit de ruimte zetten en moet voldoende worden afgeremd en in balans blijven zodra deze contact maakt met het landingsplatform. En dan zijn er natuurlijk ook de weersomstandigheden nog. Maar dit keer kwam alles samen en is het dus gelukt!

Bronmateriaal

SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd