Eindelijk het broertje van de zon ontdekt

broertje

Wetenschappers hebben een ster ontdekt waarvan ze bijna zeker weten dat deze uit dezelfde gas- en stofwolk is ontstaan als onze zon. Het ‘broertje’ van de zon kan ons wellicht helpen om de exacte geboorteplek van de zon vast te stellen.

De onderzoekers bestudeerden meer dan twintig sterren waarvan ze het vermoeden hadden dat deze wel eens verwant konden zijn aan onze zon. Ze keken onder meer naar de samenstelling en de baan die de sterren door de Melkweg volgen. Vervolgens concludeerden ze dat één van die sterren hoogstwaarschijnlijk een broertje is van onze zon. Dat wil zeggen: deze ster is in dezelfde gas- en stofwolk ontstaan als de ster waar onze aarde omheen draait.

HD 162826
Het gaat om de ster HD 162826. De ster bevindt zich op zo’n 110 lichtjaar van de aarde en heeft een massa die zo’n vijftien procent groter is dan de massa van onze zon.

Als de zon sterft

Ooit zal de zon ook weer sterven. En wat betekent dat voor de aarde? Lees er hier alles over.

Elementen
De ontdekking is belangrijk, zo legt onderzoeker Ivan Ramirez uit. Deze biedt namelijk handvaten om nog meer broertjes van de zon op te sporen. En dat is geen overbodige luxe, aangezien onderzoekers in de nabije toekomst een stroom aan informatie verwachten van missies zoals Gaia. “Het aantal sterren dat we kunnen bestuderen, neemt met een factor 1000 toe.” Nu we weten hoe we de broertjes van onze zon het beste kunnen vinden, kunnen we die kennis wellicht op die stortvloed van gegevens loslaten. “Investeer geen hoop tijd in het analyseren van elk detail van een ster. Concentreer je op de belangrijkste elementen,” adviseert Ramirez. Uit zijn onderzoek blijkt dat het dan gaat om de elementen barium en yttrium.

De geboorteplaats van de zon
Het is belangrijk om aan de hand van die elementen in de toekomst nog meer broertjes van de zon te vinden. Door de baan van deze sterren vast te stellen, kunnen we hopelijk achterhalen waar ze exact tot stand zijn gekomen (de plek waar alle banen van deze broertjes kruisen). “We willen weten waar we geboren werden. Als we kunnen achterhalen in welk deel van het sterrenstelsel de zon is ontstaan, kunnen we de omstandigheden in het jonge zonnestelsel vaststellen. Dat kan ons helpen om te begrijpen waarom we hier zijn.”

Daarnaast is er een kleine kans dat één van de broertjes van de zon over planeten beschikt waarop leven mogelijk is. Van HD 162826 is inmiddels uitgesloten dat deze over massieve planeten – zoals Jupiter – beschikt. Maar het is nog altijd mogelijk dat rond de ster een kleinere – aardachtige – planeet cirkelt.

Bronmateriaal

"Astronomers Find Sun’s ‘Long-Lost Brother,’ Pave Way for Family Reunion" - Utexas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd