Eindelijk satellietbeelden van eruptie op IJsland

Lang zaten wolken in de weg, maar nu is het dan eindelijk gelukt. Satellieten zijn erin geslaagd om de eruptie op IJsland te fotograferen. De kiekjes geven een prachtig beeld van de situatie in een al wekenlang onrustig gebied.

Op 31 augustus maakte de Aqua-satelliet de foto die je hieronder ziet. De kleuren zijn niet in overeenstemming met de werkelijkheid: de satelliet gebruikte voor het vervaardigen van dit kiekje een combinatie van infrarood en zichtbaar licht. Zo is de warmte van de lava goed te zien. Bovendien kan onderscheid gemaakt worden tussen de wolken en het gletsjerijs.

vulkaanuitbarsting

Pluim
Op de afbeelding hieronder zie je dezelfde situatie, maar dan in natuurlijke kleuren. De lava heeft een zwarte kleur. Ook de rook- en aspluim is goed zichtbaar.

vulkaanuitbarsting

Nog een foto
Een dag later, op 1 september slaagde ook de satelliet Earth Observing-1 erin om de eruptie te vereeuwigen. Je ziet de foto – een combinatie van waarnemingen in zichtbaar en infrarood licht – hieronder. Op de foto zien we een één kilometer lange breuk (aangeduid als ‘fissure’) en lava dat in kanaaltjes van de breuk wegstroomt. De neus van de lavastroom (‘lava front’) beweegt zich richting het noordoosten. De kleurschakeringen vertellen iets over de temperatuur van de lava.

vulkaanuitbarsting

Dit gebied op IJsland is al weken onrustig. Halverwege augustus ontstonden er bevingen en leek de magma zich omhoog te bewegen. Enige tijd later ontstond nabij de Bárðarbunga-vulkaan een breuk waar lava uitstroomde. Ook zijn er lava-fonteinen gesignaleerd. Grote aspluimen – die een probleem kunnen gaan vormen voor het luchtverkeer – blijven vooralsnog uit. Onderzoekers houden de situatie nauwlettend in de gaten. De Bárðarbunga-vulkaan houdt zich namelijk schuil onder een enorme gletsjer. De hitte die tijdens een eruptie ontstaat, kan ervoor zorgen dat de gletsjer gaat smelten en er enorme hoeveelheden water vrijkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd