Eiwit in de hersenen ontdekt dat strijd met griep aangaat

Amerikaanse onderzoekers hebben een eiwit ontdekt in de hersenen dat ervoor zorgt dat we sneller genezen van de griep. De ontdekking kan wel eens leiden tot nieuwe behandelmethodes van de griep.

Het draait allemaal om het eiwit AcPb. De onderzoekers kwamen het op het spoor toen ze ervoor zorgden dat muizen die dit eiwit niet aanmaakten en muizen die het wel aanmaakten, het griepvirus H1N1 opliepen. De muizen die het eiwit wel konden aanmaken, sliepen meer en vertoonden minder ernstige griepsymptomen dan de muizen die het zonder het eiwit moesten doen. Ook was de sterftekans van muizen die het eiwit aanmaakten, kleiner.

Interleukin-1
Uit nader onderzoek blijkt dat AcPb samenwerkt met het stofje interleukin-1. Samen regelen ze het slaapgedrag van gezonde dieren. Maar wanneer een dier ziek wordt, zorgt AcPb ervoor dat het meer gaat slapen. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat slaap nodig is voor een gezond immuunsysteem en van cruciaal belang is voor de reactie die het lichaam op bacteriële en virale infecties moet geven.

Longen en hersenen
“Influenza is een longziekte,” vertelt onderzoeker James Krueger. “En de dood treedt waarschijnlijk op doordat vloeistoffen zich in de longen opbouwen. Maar nu zien we dat het virus nog dodelijker is zonder AcPb in het brein. Waarom zou het brein een longziekte reguleren? We wisten al dat het virus zich in de longen vermenigvuldigde, maar hebben ontdekt dat het ook delen van het brein bereikt en daar een ontstekingsreactie veroorzaakt waar interleukin-1 en AcPb bij betrokken zijn.” Die reactie leidt ertoe dat we meer gaan slapen, waardoor we de infectie sneller te boven zijn.

Het onderzoek kan wel eens leiden tot nieuwe behandelmethodes van de griep. Wellicht is het in de toekomst mogelijk een neusspray in te zetten die de productie van AcPb stimuleert.

Bronmateriaal

"WSU scientists find brain protein aids influenza recovery" - WSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sergio Alvarez (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd