Eiwit ontdekt dat het hart repareert na een hartaanval

hart

Door de eiwitten op het hart te plaatsen, kan de hartfunctie en overlevingskansen na een hartaanval wellicht enorm verbeterd worden.

Wetenschappers ontdekten dat het eiwit FSTL1 hartspiercellen in het laboratorium aanmoedigde om zich te delen. Vervolgens plaatsten de onderzoekers een groot aantal van deze eiwitten op het oppervlak van het hart van muizen en varkens die een hartaanval hadden gehad.

De resultaten
Het eiwit zorgde ervoor dat de hartspiercellen die reeds in hun harten aanwezig waren zich gingen vermenigvuldigen, het beschadigde hart repareerden en er uiteindelijk minder littekens overbleven. De harten van de dieren functioneerden binnen vier tot acht weken na de behandeling weer bijna als vanouds.

Belangrijk
Het is een belangrijke ontdekking. Vandaag de dag overleven de meeste mensen een hartaanval. Maar hun hart is dan wel beschadigd, waardoor het minder goed in staat is om bloed rond te pompen. Uiteindelijk kunnen de beschadigingen leiden tot hartfalen, wat in veel gevallen dodelijk is. Huidige behandelingen na een hartaanval zijn erop gericht het gemakkelijker te maken voor het hart om bloed rond te pompen, maar er wordt niets gedaan aan de beschadigingen van het hart. Dit eiwit kan dat probleem na een hartaanval aanpakken.

De onderzoekers hopen dat de behandeling met de eiwitten ook snel beschikbaar komt voor mensen. De eerste klinische onderzoeken zouden al rond 2017 moeten kunnen beginnen. “We zijn heel enthousiast als het gaat om het naar de kliniek brengen van deze technologie,” vertelt onderzoeker Mark Mercola. “Het is commercieel haalbaar, klinisch aantrekkelijk en je hebt geen medicijnen nodig die het immuunsysteem onderdrukken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd