Eiwit zorgt voor uitzaaiing borstkanker

Het eiwit annexine A1 speelt een belangrijke rol in de uitzaaiing van borstkanker. Dit ontdekten twee Leidse onderzoekers. Annexine A1 heeft invloed op de plasticiteit van de cellen, waardoor tumorcellen beweeglijk worden en kunnen uitzaaien.

Een tumor ontstaat door ongecontroleerde groei van cellen. Normaal gesproken zijn de cellen stevig met elkaar verbonden door eiwitten. Deze eiwitten regelen de interactie tussen cellen. In dit stadium zijn tumorcellen ‘rustig’, hebben weinig annexine A1 en zijn niet in staat om uitzaaiingen te vormen.

Maar in tumorweefsel met veel annexine A1 verliezen de cellen het contact met elkaar en ontstaat er een agressiever type. In tegenstelling tot de rustige tumorcellen zijn deze agressieve cellen in staat om te ontsnappen. Hierdoor ontstaat uitzaaiing.

“Wij hebben ontdekt dat verhoogd annexine A1 bijdraagt aan een meer beweeglijk en daarmee agressief gedrag van tumorcellen”, vertelt Martine van Miltenburg van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research. “Hoe hoger de expressie van annexine A1, hoe meer uitzaaiingen.”

Wat gebeurt er als annexine A1 wordt uitgeschakeld. Van Miltenburg: “Dan verandert de cel weer van agressief naar rustig.”

De remming van annexine A1 kan helaas niet gebruikt worden om kanker tegen te gaan. Annexine A1 heeft een positieve uitwerking op gezonde lichaamscellen. Het bestrijden van annexine A1 komt met teveel bijwerkingen. Toch kunnen wetenschappers het bepaalde type eiwit gebruiken als marker, zodat een specifieke diagnose gesteld kan worden. Hoe dit precies in zijn werk gaat? Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd